Er dreigt een juridische kwestie om Alpine-reservecoureur Oscar Piastri. De Australiër zou volgens teambaas Otmar Szafnauer voor Alpine moeten rijden als hij een zitje aangeboden krijgt, maar hij zou al een voorovereenkomst hebben met McLaren.

Aston Martin kondigde maandag aan dat Fernando Alonso in 2023 de vervanger wordt van Sebastian Vettel, die na dit seizoen afzwaait. Het vertrek van Alonso zou goed nieuws zijn voor reservecoureur Oscar Piastri, die zijn kans schoon ziet om in de Formule 1 te rijden.

Toch zijn ook daar de nodige vraagtekens, maakt Alpine-teambaas Otmar Szafnauer bekend. Alpine is er namelijk van overtuigd dat Piastri volgens zijn contract volgend jaar voor Alpine zou moeten rijden mocht hij dat stoeltje aangeboden krijgen, maar de Australiër zou samen met manager en oud-Formule 1-coureur Mark Webber al bij McLaren aangebeld hebben voor het zitje van Daniel Ricciardo en al tot een voorovereenkomst zijn gekomen, zo meldt Motorsport.com.

Lees ook: Silly season in volle gang: Alonso maakt in 2023 overstap naar Aston Martin

Ricciardo heeft tot eind 2023 een contract bij McLaren en benadrukte onlangs dat hij van plan is om zijn contract uit te zitten, maar zijn toekomst bij het team is desondanks onzeker. McLaren beschikt over een flinke rijderspool en heeft de line-ups voor 2023 nog niet bekendgemaakt. Mocht Ricciardo terugkeren naar Alpine, wat volgens het doorgaans goed ingelichte AutoHebdo wel eens zou kunnen gebeuren, dan zou Piastri mogelijk het zitje naast Lando Norris innemen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Getty Images

Szafnauer weet van niks

Alpine gaf eerder dit jaar aan dat het openstaat voor het uitlenen van Piastri, maar wil niet zomaar afscheid nemen van hem omdat zij al veel in hem geïnvesteerd hebben. Alpine-teambaas Otmar Szafnauer zou er dan ook niet blij mee zijn als hij een overstap naar McLaren zou maken.

“Ik ben niet op de hoogte van de afspraken die hij met McLaren heeft gemaakt, als die er al zijn”, zegt Szafnauer. “Ik hoor dezelfde geruchten in de paddock. Maar wat ik wel weet is dat hij contractuele verplichtingen aan ons heeft en vice versa. En die verplichtingen zijn we het hele jaar al nagekomen.”

Lees ook: Massa waarschuwt Aston Martin: ‘Alonso kan echt een probleem zijn’

“En die verplichtingen duren tot en met 2023 en mogelijk 2024, als sommige opties worden gelicht”, legt Szafnauer uit. “Wij moesten hem de reservecoureurrol geven en hem ook voor een aanzienlijke hoeveelheid tijd in de auto van vorig jaar zetten. We zitten ruim over de helft van dat programma van 5000 kilometer, wat niet onbelangrijk is, in de auto van vorig jaar, ter voorbereiding op een zitje voor volgend jaar.”

“We hebben hem ook de eerste vrije training en simulatiewerk gegeven, en we hebben aan beide kanten aan die verplichtingen voldaan”, benadrukt Szafnauer. “Dus hij heeft geleverd, wij hebben geleverd. Daarom hebben we een wettelijk contract met hem voor 2023 en als er een optie wordt gelicht voor 2024. Ik weet niet wat hij met McLaren heeft gedaan. Zoals ik al zei, ik ben daar niet van op de hoogte.” Of Piastri al heeft aangegeven voor Alpine te willen rijden? “Oscar en zijn kamp overwegen hun opties, wat dat ook mag betekenen.”