Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn zegt zich geen zorgen te maken over het feit dat het Adrian Sutil ondanks een doorlopend contract aan de kant heeft gezet en dat testrijder Giedo van der Garde zich verbolgen voelt dat een voor zijn geval zekere promotie hem is ontzegd. “Ik weet hoe de situatie ligt.”

Voor Sutil en Van der Garde heeft Sauber namelijk geen racezitjes voor 2015 beschikbaar, aangezien het team deze vergeven heeft aan Marcus Ericsson en Felipe Nasr. Sutil, die dit jaar voor het team racet, heeft zoals gezegd echter een doorlopende overeenkomst met Sauber, dus de Duitser is boos en heeft al aangegeven dat er ‘nog wel het één en ander besproken en geregeld moet worden’ tussen Sauber en hem.

Sutil gaf daarbij tevens aan dat het, ondanks dat Sauber Ericsson en Nasr heeft vastgelegd, ‘niet zomaar gezegd is dat die jongens ook daadwerkelijk voor het team gaan racen’ en het bovendien ook niet zeker is of Sauber in 2015 überhaupt nog mee doet.

Testrijder Van der Garde heeft op zijn beurt laten weten zeer verbaasd te zijn dat hij geen promotie heeft gekregen. Volgens bepaalde berichten had ook hij namelijk een contract dat hem recht zou geven op een racezitje voor 2015, al heeft hij zich daar niet eerder en ook nu niet specifiek over uitgesproken. Wel vertelt hij aan het Zwitserse Blick dat ‘mijn management en advocaten de zaak volgende week gaan ophelderen’.

Sauber-teambaas Kaltenborn, zelf jurist – waaronder bij het team van Sauber, voordat ze daar in 2010 ceo werd en in 2012 vervolgens teambaas – zegt zich niet druk te maken om mogelijke juridische repercussies of procedures. “Ik weet hoe de situatie is en ik weet wat ik heb gedaan en doe. We hebben onze coureurs voor 2015 bevestigd en verder is het een uitgemaakte zaak voor ons.”

“Ik zeg verder niet dat er nog openstaande zaken zijn die nog opgelost moeten worden, maar zelfs al zou dat het geval zijn, dan zullen we dat intern doen, aangezien het dan om interne kwesties zou gaan”, vervolgt Kaltenborn, die met dat soort omzichtige uitspraken al lijkt warm te draaien voor een mogelijke rechtszaak, of in ieder geval waakzaam lijkt niets te zeggen dat later tegen haar gebruikt kan worden.

Aan de uitspraken van Sutil heeft Kaltenborn verder geen boodschap, verklaart ze. “Wij rijden volgend jaar zoals altijd met twee auto’s en we hebben bekend gemaakt wie daar in zitten. De situatie is zoals wie die hebben aangekondigd. Ik heb dan ook geen idee waarom hij gezegd heeft wat hij heeft gezegd en ik zal Adrian later nog wel spreken om hem mijn kijk op de zaak duidelijk te maken.”

Volgens Formule 1-verslaggever Adam Cooper kwam de aankondiging van Nasr van afgelopen woensdagnacht (Nederlandse tijd) overigens als een grote schok voor Sutil en Van der Garde. Hij meldt op twitter dat de Duitser en Nederlander niet van tevoren over de aanstelling van Nasr op de hoogte waren gebracht door Sauber en hier net als de buitenwereld van vernamen door het persbericht dat het team de deur uit deed.