Kamui Kobayashi’s toekomst bij het team van Sauber is niet afhankelijk van hoeveel sponsoren hij voor volgend jaar weet te strikken. Dat stelt teambaas Monisha Kaltenborn.

Gevraagd door de Press Association of Kobayashi – wiens contract na dit jaar afloopt – geldschieters achter zich moet zien te scharen om zichzelf van een langer verblijf bij Sauber te garanderen, is teambaas Kaltenborn duidelijk in haar antwoord: “Nee.”

“We hebben Kamui toen we hem in 2010 vastlegden – en ondanks de penibele situatie waarin ons team destijds verkeerde – niet gevraagd om sponsorgeld mee te nemen. We hebben toendertijd voor hem gekozen vanwege de kwaliteiten die hij heeft. Om hem nu dan ineens om geld te gaan vragen, zou volgens mij dus ook niet juist zijn”, zo legt Kaltenborn uit waarom ze geen geld van de Japanner verlangt.

“Op sponsorvlak staat er dus geen druk op Kamui”, beklemtoont Kaltenborn, die ook gelijk het volgende benadrukt: “Het gaat erom wat Kamui op het circuit laat zien, en we bepalen onze keuze daarbij niet aan de hand van één of twee races en positieve of negatieve uitschieters, want ook dat zou niet eerlijk zijn.”

“Kamui rijdt inmiddels namelijk al drie jaar lang voor ons team en we kennen hem dus goed, terwijl we hem in het begin ook het vertrouwen hebben gegeven dat hij nodig had om te laten zien dat hij een getalenteerde coureur is. Wat dat betreft zou Kamui van zijn kant dus ook moeten weten dat we hem vertrouwen en bovendien weten wat we aan hem hebben.”

Ondanks deze stellingname van zijn teambaas, heeft Kobayashi zelf recentelijk wel aangegeven op zoek te zijn gegaan naar geldschieters. Dit omdat al bevestigd is dat één van de twee Sauber-zitjes volgend jaar naar Nico Hülkenberg gaat, terwijl de Mexicaan Esteban Gutiérrez veelvuldig is genoemd als favoriet voor het tweede zitje, aangezien de (omvang van de) financiële bijdrage van het Mexicaanse Telmex hier mogelijk afhankelijk van kan zijn.