De progressie die Sauber dit jaar heeft gemaakt, is ook voor teambaas Monisha Kaltenborn enigszins als een verrassing gekomen. “Dit hadden we niet voor mogelijk gehouden.”

Dat Sauber, dat een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft kende, maar sinds de zomerstop juist zeer sterk presteert, een dergelijke sprong heeft weten te maken, is volgens Kaltenborn aan een aantal verschillende factoren te danken.

“We hebben de hoop nooit opgegeven en het hele jaar door stap-voor-stap veranderingen aan de auto gemaakt, waarop we vervolgens tijdens de Grand Prix van Honagrije een groot updatepakket brachten, door onder meer een nieuw uitlaat-concept te introduceren.”

“Het heeft wat tijd gekost dat concept volledig uit te buiten, maar ook in die fase hebben we nog steeds telkens nieuwe updates gebracht. Daarnaast hebben we de auto in het algemeen steeds beter leren begrijpen, wat ervoor heeft gezorgd dat we hem beter kunnen afstellen.”

“Dat Pirelli de banden heeft veranderd, heeft ons verder ook geholpen, denk ik”, vervolgt Kaltenborn. “Het is echter lastig om vast te stellen hoe groot het effect precies is geweest, want we brachten gelijktijdig dus ook onze grootste update van het jaar.”

Topzes
“Dat we zo’n grote stap zouden zetten, hadden we – ondanks dat we er wel altijd in zijn blijven geloven nog progressie te maken – overigens niet verwacht”, geeft Kaltenborn toe. “Dat we in drie van de vier races laatste races meer dan tien punten hebben gescoord, hadden we echt niet voor mogelijk gehouden!”

“Alles is echter gewoon precies op zijn plaats gevallen voor ons, terwijl we er ook van hebben geprofiteerd dat een aantal van onze rivalen hun kansen niet maximaal hebben benut.”

“Als we zo doorgaan, kunnen we dit jaar nog veel bereiken, dus we blijven zoals altijd vooruit kijken”, geeft Kaltenborn, die daarbij in de eerste plaats op de zesde plek bij de constructeurs mikt, aan. “Maar we weten dat het niet makkelijk wordt de zesde plek te pakken, terwijl we ondertussen natuurlijk ook in onze achteruitkijkspiegels moeten blijven kijken”, zo rekent Saubers teambaas zich nog niet rijk.