Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn vertrouwt er op dat haar team zich net als in 2013 na een slechte seizoensstart sterk kan herpakken, te meer omdat de aard van de problemen goeddeels vergelijkbaar is.

Sauber begon in 2013 stroef, met slechts zeven punten uit de eerste elf races. Daarna volgde de zomerstop, waar Sauber sterk uit kwam om vervolgens als herboren vijftig punten te pakken in de resterende acht Grands Prix.

Sauber wist zich in 2013 zo te verbeteren dankzij het doorontwikkelen van haar bolide, maar ook door een externe factor: de veranderingen die monopolist Pirelli noodgedwongen aan haar banden maakte, pakten in het voordeel uit van het Zwitserse team.

De wederopstanding van 2013 geeft Kaltenborn hoop voor 2014, een jaar waarin Sauber na vijf races vooralsnog op nul punten staat en met moeite de notoire achterhoedeteams Marussia en Caterham van zich weet af te houden.

“Onze auto heeft absoluut potentieel, maar op het moment weten we dat niet te benutten”, erkent Kaltenborn in interview met Auto, Motor und Sport. “Ik vertrouw er echter op dat we onze problemen kunnen oplossen, want ze zijn in grote lijnen hetzelfde als vorig jaar.”

“Net als in 2013 is het ook nu weer een probleem dat de achterkant van onze bolide niet stabiel is bij het aanremmen en insturen van bochten, terwijl daar nog eens bij komt dat we de banden nog niet helemaal goed onder de knie hebben.”

“Dat we de banden niet goed aan de praat krijgen, wordt verergerd door de balansproblemen van de auto, want de bandenslijtage neemt daardoor toe. We hebben al updates gebracht om dit op te lossen, maar we moeten deze nog finetunen.”

Wat Sauber verder afremde in de eerste vier races, was dat haar auto (met coureur inbegrepen) te zwaar was. Inmiddels is het gewicht gereduceerd en zit de combinatie van auto plus Esteban Gutiérrez niet langer kilo’s boven het minimum, al zit zijn veertien kilo zwaardere teamgenoot Adrian Sutil dat wel nog altijd. Of Sauber hier nog meer aan kan doen, is volgens Kaltenborn afwachten.

De Oostenrijkse is er los daarvan echter van overtuigd dat Sauber het tij kan keren, zo benadrukt ze tot slot nogmaals: “We hebben vorig jaar gezien waartoe we als team in staat zijn, dus we geven niet op en gaan proberen weer een inhaalslag te maken.”