Narain Karthikeyan heeft weinig vertrouwen in een terugkeer van de Grand Prix van India. De Indiase oud-Formule 1-coureur ziet bij alle betrokken partijen weinig interesse.

De Grand Prix van India verscheen in 2011 voor het eerst op de kalender. Na de editie van 2013 verdween het evenement wegens belastingperikelen met de lokale overheid weer. De race zou aanvankelijk in 2015 weer op het programma staan, en later in 2016, maar van die voornemens kwam niets terecht.

“Ik denk niet dat er ooit nog een Grand Prix van India zal komen”, zegt Karthikeyan tegen The Times of India. “De Formule 1-organisatie toont geen interesse, net als de Indiase overheid. En zonder die overheidssteun is het onmogelijk een race te houden.”

Hoge kosten

De kosten van de wedstrijd en het circuit waren torenhoog, vertelt Karthikeyan, die in 2011 en 2012 startte in zijn thuisrace. “Het was veel te duur. De onderhoudskosten van het circuit liepen op tot wel 50 miljoen euro. Vervolgens kwam er bijna niemand kijken. Daarna kwam er onenigheid tussen de organisatoren van de race en het Formule 1-management. Het was een negatieve spiraal.”

Dat terwijl de locatie van het Buddh International Circuit, vlakbij hoofdstad New Delhi, in de ogen van Karthikeyan wel de juiste was. “De Formule 1 is een sport van glitter en glamour, en dat soort mensen wonen ook in New Delhi. Er zijn daar wel meer grote evenementen, dus het was een geschikte locatie. Jammer genoeg werkte het gewoon niet.”