Narain Karthikeyan hoopt dat de eerste Grand Prix van India de autosport in zijn land een boost gaat gegeven, terwijl het voor hemzelf de belangrijkste dag uit zijn loopbaan als coureur wordt.

In gesprek met de Deccan Herald laat Karthikeyan optekenen dat hij zeer veel zin heeft in zijn thuisrace en ook in Inda zelf al veel enthousiasme bespeurt voor het evenement dat eind oktober gehouden wordt: “Er zijn veel Formule 1-fans in India en de sport wordt nauwlettend gevolgd, dus ik hoop dat de autosport in India er een boost van krijgt en nog meer onder de aandacht komt te staan.”

“Er zijn bovendien veel grote bedrijven bij de race betrokken, hetgeen ook weer goed kan zijn voor zowel de huidige als de volgende generatie coureurs uit India”, denkt Karthikeyan, die zelf vooral dankzij de steun van de autofabrikant Tata Motors bij HRT binnen is gekomen.

Karthikeyan heeft dit jaar zeven races voor HRT gereden. Sinds de Grote Prijs van Engeland wordt zijn plaats bij dat team echter door Daniel Ricciardo ingenomen, maar in zijn thuisland India mag Karthikeyan dus weer racen.

“Ik kan nu al zeggen dat het geweldig gaat worden om voor eigen publiek te rijden”, voorspelt Karthikeyan. “De drie dagen van de Grand Prix worden sowieso heel bijzonder en de zondag van de race zal zelfs de belangrijkste dag uit mijn carrière als coureur zijn.”

“Natuurlijk zijn de verwachtingen daardoor ook hooggespannen, maar HRT is een klein team. We kunnen ons dus ook niet echt een doel stellen voor de race, al gaan we uiteraard onze uiterste best doen en moeten we er voor zorgen dat we in ieder geval de finish halen. Het belangrijkste is echter om van de race te genieten.”

Welke HRT-coureur er in India plaats moet maken voor Karthikeyan is nog niet officieel bekend gemaakt, maar de kans is groot dat Ricciardo de race moet uizitten en Vitantonio Liuzzi gewoon mag racen.

“Ik weet niet honderd procent zeker wat er gaat gebeuren, behalve dat ik sowieso één van de vrije trainingen mag rijden”, zegt Ricciardo tegen het Indiase persbureau PTI. “Maar als er met HRT is afgesproken dat ik plaats moet maken voor Narain, dan heb ik me daar simpelweg aan te houden”, is hij realistisch.

Enrico Zanarini, de manager van Liuzzi, heeft op zijn beurt aan ESPNF1 laten weten dat hij met HRT heeft afgesproken dat Liuzzi gewoon elke race rijdt: “Ons contract met HRT omvat elke Grand Prix en daar zijn geen uitzondering op.”