In de rubriek Vipbox vertellen bekende Nederlanders over hun fascinatie voor de Formule 1. Schaatser Kjeld Nuis komt in de nieuwste editie aan het woord. De winnaar van twee gouden Olympische medailles heeft wel wat met snelheid. Woensdag zette hij namelijk het snelheidsrecord op schaatsen.

FORMULE1 bezocht de Koning van de Spelen thuis in Emmen om met hem te sparren over Formule 1. Een bijzonder bezoek, omdat hij nog niet zo lang F1-liefhebber is. Sterker nog: heel lang moest hij niks van autosport hebben. Hij vond het geen echte sport. “Heel bagatelliserend misschien, maar ik vind sport het mooist als je het met je eigen lichaam doet en je daar het uiterste uithaalt.”

Grindbak
Wat hem aanvankelijk tegenstond is de afhankelijkheid van de auto. “Ik dacht dat het niet meer was dan een beetje scheuren waarna de snelste auto wint. Maar het is niet zo makkelijk als ik dacht. Daarnaast besef ik ook wel dat wanneer ik in de auto zou stappen ik gelijk in de eerste bocht in de grindbak zou eindigen. Het is zo super verfijnd en dat valt pas op wanneer je het echt gaat volgen.”

Afgelopen zondag zat hij voor de buis gekluisterd voor de seizoensopener. “Ik vond het geen super spannende race, maar volgens mij vond niemand dat. En natuurlijk zorgde Max Verstappen weer voor spektakel. Wat een kunst dat hij die auto zo onder controle had na de spin. Maar verder jammer natuurlijk dat hij de rest van de race wat achter de feiten aan liep.”

Snelheidsrecord
Dat Nuis een snelheidsmonster is getuigt wel van zijn laatste stunt. De sprinter wilde onderzoeken waar zijn absolute topsnelheid ligt. “Het zijn natuurlijk niet de snelheden van een raceauto, maar het is wel de bedoeling om flink rap te gaan”, verklaarde hij voorafgaand aan FORMULE 1. En inmiddels heeft hij in het Zweedse Luleå de hoogste topsnelheid op schaatsen ooit neergezet. Hij haalde een snelheid van liefst 93 kilometer per uur.

Hij schaatste achter een auto (met achter het stuur Mikaela Ahlin-Kottulinsky) met een windscherm, dat veel luchtweerstand wegnam. “Dit was kicken”, laat Nuis vanuit Zweden aan FORMULE1 weten. “Het was heel pittig om te doen. Het blijft natuurijs en hoewel er met man en macht gewerkt is om de gaten te vullen, blijf je stuiteren met je schaatsen. Het was daardoor best spannend.” Maar Nuis flikte het: “Sneller dan dit kan niet. Dit was echt de max, want de laatste paar honderd meter had ik mijn schaatsen nauwelijks meer onder controle.”

Simulator
En terwijl je op basis van zo’n stunt toch denkt dat Nuis niks te gek is, antwoordt hij me een resoluut nee als we vragen of een invitatierace wellicht iets voor hem zou zijn. Grinnikend: “Ik ben er denk ik heel slecht in. Bij Red Bull op het hoofdkantoor staat een simulator: maar als ik daar achter kruip is het drama. Dit kan ik voor geen meter, terwijl als Max erin gaat zitten hij gelijk allemaal records rijdt. Aan mij is dat dus niet besteed.”

Lees het complete interview met Kjeld Nuis in het nieuwste nummer van Formule 1, onmisbaar voor de liefhebber en kenner. Nu verkrijgbaar in de winkel en hier online te bestellen.