Voormalig Formule 1-coureur Christian Klien vindt dat teams voor talentvolle coureurs moeten kiezen in plaats van sponsorgeld. Het vertrek van Timo Glock en zeer waarschijnlijk Heikki Kovalainen is volgens hem een verlies voor de Formule 1, zegt hij in zijn column op Pitpass.com.

“Force India zou voor Jules Bianchi moeten kiezen in plaats van Adrian Sutil”, zegt de Oostenrijker. “Voor Sutil kiezen zou een stap terug zijn. Bianchi is een groot talent en ik zou hem graag in die auto zien. Paul di Resta is inmiddels een ervaren coureur, dus Bianchi zou er prima naast passen. Het zou zonde zijn als zo’n talent niet de mogelijkheid krijgt vanwege een gebrek aan sponsorgeld.”

Daarnaast vindt de voormalig Jaguar-, Red Bull- en HRT-coureur het zonde dat Kovalainen en Glock moeten wijken voor kapitaalkrachtige coureurs. “Het is een verlies voor de sport. Kovalainen en Glock zijn de beste coureurs die beschikbaar zijn voor teams. Ze zijn beiden enorm getalenteerd en als ik het voor het zeggen had, zou ik ze in mijn team willen”, aldus Klien.

Klien:”Het is het probleem van jonge talentvolle coureurs in deze tijd. Veel grote talenten missen de Formule 1 omdat ze niet genoeg sponsorgeld hebben. Zelfs met geld is het moeilijk om er te komen, maar op deze manier lopen talentvolle coureurs een mooie carrière mis. Het is simpelweg te duur allemaal tegenwoordig.”

De zet van Ferrari om Pedro de la Rosa als testcoureur aan te trekken, vindt Klien een goede. Gisteren werd bekend dat de Spanjaard een dag in Jerez de nieuwe Ferrari zal testen. “Zo kan hij ideaal de vergelijking maken tussen de auto en de simulator. Hij is enorm ervaren en een uitstekende testcoureur”, zegt de bijna dertigjarige Klien.

Klien maakte in 2003 zijn debuut in de Jaguar nadat hij het jaar ervoor de Formule 3 Masters in Zandvoort had gewonnen. In 49 GP-starts behaalde hij 14 WK-punten met een vijfde plek als beste klassering. In Abu Dhabi 2010 reed hij zijn laatste Formule 1-race voor het inmiddels ter ziele gegane HRT.