Op de vraag wie de beste coureur aller tijden is, zal nooit een eenduidig antwoord komen. Al is het maar omdat het, zoals Koen Vergeer in de inleiding van zijn nieuwe boek Pole position al schrijft, appels met peren vergelijken is.

Wat Vergeer wel doet is uitleggen waarom sommige kampioenen groter zijn dan anderen. Namelijk door iets wezenlijks toe te voegen aan de sport. Jackie Stewart wist bijvoorbeeld als eerste de media te bespelen en hamerde op de veiligheid. Alain Prost was bedreven in het politieke spelletje en ging zeer berekend te werken. Maar waar hij een half uur met zijn engineers napraatte, ging Ayrton Senna nog een stapje verder. Hij bleef uren op het circuit achter op zoek naar perfectie.

In Pole position beschrijft Vergeer op levendige wijze hoe deze legendarische coureurs zich hebben onderscheiden van de rest. En wie van hen dan de beste is, doet er dan eigenlijk weinig toe. Al geeft hij aan het eind nog wel zijn persoonlijke ‘kampioenengrid’ plaats, gebaseerd op ‘een ondoorgrondelijke mengeling van ratio, geschiedenis en sentiment’. En zo wakkert Pole position de onvermijdelijke discussie over de beste coureur aller tijden toch weer aan.

Formule 1 mag in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam vijf exemplaren van Pole Position weggeven. Deze actie is afgelopen. De winnaars zijn geïnformeerd.