Kamui Kobayashi heeft in Monaco het beste resultaat uit zijn carrière behaald. De Japanner eindigde in de straten van het stadstaatje, waar hij als enige Sauber-coureur in actie kwam, als vijfde.

Omdat zijn teamgenoot Sergio Pérez naar aanleiding van zijn crash in de kwalificatie in het ziekenhuis ligt, was het aan Kobayashi om de eer hoog te houden voor het team van Sauber.

Kobayashi deed dat vervolgens met verve. De 24-jarige coureur uit Amagasaki was strijdlustig als altijd en lette – zoals wel vaker dit jaar – ook goed op zijn banden. Aan één pitstop had hij genoeg, waardoor hij zich van de dertiende startplek wist op te werken naar de vijfde plaats.

“Ik ben heel erg blij”, vertelt hij daarom na de race. “Ik had het moeilijk in de kwalificatie, maar het team deed het vandaag geweldig wat de pitstopstrategie betreft”, is hij vol lof voor de mensen van de Zwitserse formatie.

Aan alleen een goede strategie had Kobayashi echter niet genoeg om op plek vijf te eindigen. Hij moest er zoals gezegd ook nog aardig voor knokken: “Ik deed mijn best om Adrian Sutil aan te vallen, maar moest me gelijktijdig verdedigen tegen Mark Webber.”

Dat lukte Kobayashi aanvankelijk prima, totdat de rode vlag-situatie roet in het eten gooide voor hem. Hoewel Sutil door een aanrijding voor hem wegviel, betekende het namelijk ook dat Webber er na de hervatting langs kon komen.

“Zonder de herstart had ik als vierde kunnen eindigen, maar Mark zat hierdoor in de laatste ronden vlak achter me en ik kon dus niks meer doen om mijn plek te verdedigen.”

“Desondanks denk ik echter dat de vijfde plaats een geweldig resultaat is, zeker gezien hoe moeilijk het weekend voor de rest is verlopen”, aldus Kobayashi.

Teambaas Peter Sauber is zoals te verwachten valt ook heel gelukkig met het resultaat en zijn coureur: “Kamui heeft het weer een geweldige race gereden en hij verdiende een resultaat als dit al een lange tijd.”