Kamui Kobayashi heeft zich in Turkije wederom van zijn beste kant laten zien: de Japanner vertrok in Istanbul vanaf de laatste startplaats, maar eindigde de race als tiende.

Kobayashi kon door een technisch mankement geen tijd neerzetten tijdens de kwalificatie, waardoor startplaats 24 zijn deel was.

Eén plaats maakte Kobayashi al voor de start goed, doordat Timo Glock niet op de grid verscheen, maar de andere dertien coureurs die hij vervolgens passeerde om naar de tiende plaats te stijgen, zijn volledig op het conto van de strijdlustige Japanner te schrijven.

“Ik heb het erg naar mijn zin gehad”, stelt Kobayashi dan ook na de race. “Het was heel leuk en het inhalen ging hier een stuk gemakkelijker dan vorig jaar in Hongarije”, meent de coureur, die daarmee verwijst naar een andere imposante inhaalrace die hij een seizoen geleden uit zijn mouw schudde.

“Ik had teambaas Peter Sauber van tevoren beloofd dat ik punten zou halen, en het had ook echt meer dan één punt kunnen zijn als ik geen puncture had opgelopen bij het passeren van Sébastien Buemi”, zegt Kobayashi bovendien.

“We verloren daardoor namelijk veel tijd, want ik denk dat ik anders wel als zevende had kunnen eindigen”, vervolgt de uiteindelijke nummer tien, die ook zijn team nog wil bedanken: “De auto was namelijk geweldig en het team had een goede strategie voor me uitgedokterd, dus daarvoor ben ik dankbaar.”

In de andere Sauber deed rookie Sergio Pérez het met een veertiende plaats overigens evenmin onverdienstelijk, al had ook hij het gevoel dat er meer in had gezeten: “Ik had hier mijn eerste punten kunnen scoren, want ons tempo in de race was goed genoeg”, denkt de Mexicaan, die in Australië al in de punten finishte maar deze weer moest inleveren doordat zijn bolide niet aan het reglement voldeed.

Volgens Pérez kostte een aanrijding in de eerste ronde hem een toptienklassering.  “Pastor Maldonado ging toen heel hard in de remmen en ik kon hem niet meer ontwijken. Mijn voorvleugel ging toen stuk en ik moest naar de pits.”

Teambaas Peter Sauber prijst zijn beide rijders en het team hoe dan ook volop. “De auto was fantastisch, de strategie in orde en ook de beide rijders hebben het geweldig gedaan”, zegt hij.

“Het is jammer dat beide coureurs minder gekregen hebben dan ze hadden verdiend, maar dat Kamui er vanaf de laatste plaats alsnog in is geslaagd een punt te scoren, is grandioos.”