Heikki Kovalainen is, na een teleurstellende invalbeurt voor Lotus, vastbesloten zich beter voor te bereiden op een volgende kans om weer te racen, mocht die zich voordoen.

Kovalainen bracht 2013 grotendeels aan de zijijn door als test- en reserverijder van Caterham, maar kreeg tijdens de laatste twee races van het seizoen de kans om de Lotus van zijn geblesseerde landgenoot Kimi Räikkönen te besturen.

In zijn twee Grands Prix voor Lotus kwam Kovalainen tot zijn eigen teleurstelling echter niet tot scoren. Terugblikkend op 2013 doet hij het in gesprek met Turun Sanomat dan ook af als een rampjaar: “Ik had eerst helemaal geen racezitje, en toen ik er eindelijk wel eentje had, presteerde ik niet goed. Het was al met al dus een slecht jaar.”

Kovalainen noemt zijn invalbeurt bij Lotus ondanks de teleurstellende uitkomst echter nog steeds ‘een goede kans’. “De auto was echt heel goed, maar ik ben er zelf niet in geslaagd er het beste van te maken en uit te halen.”

“Het was gewoon een stuk moeilijker dan ik van tevoren had verwacht. Ik snap nog steeds niet waarom ik zoveel fouten heb gemaakt. Het kan een gebrek aan routine zijn geweest, maar misschien kwam het ook wel omdat ik te lang niet had geracet.”

Ondanks zijn teleurstellende Lotus-avontuur werkt Kovalainen nog altijd aan een ‘echte’ comeback, waarover hij in gesprek is met Caterham. Mocht dat team besluiten voor hem te gaan, dan weet Kovalainen nu wat hem te doen staat om zijn ’tweede tweede kans’ wel te benutten: “Ik moet er voor zorgen dat ik dan veel, veel beter voorbereid ben om weer echt te racen.”