Heikki Kovalainen keert terug bij Caterham om in Bahrein en Spanje tijdens de vrijdagochtendsessies testwerkzaamheden te verrichten voor het team.

Kovalainen reed van 2010 tot en met 2012 voor Caterham, maar verloor zijn stoeltje bij het team omdat Caterham besloot in 2013 met Charles Pic en Giedo van der Garde aan te treden. De Fin keert nu echter terug bij het team, maar dan in een testrol: Kovalainen zal in Bahrein en Spanje namelijk tijdens VT1 in actie komen om de updates die Caterham aan de CT03-bolide gaat maken te evalueren.

Kovalainen is officieel gestrikt als reserve rijder en krijgt volgens Caterham ‘een technische ontwikkelingsfunctie’ bij het team, dat hem graag weer terugziet: “We zijn erg blij dat we Heikki weer bij ons team mogen verwelkomen”, vertelt teambaas Cyril Abiteboul namelijk.

“Heikki heeft zes jaar aan Formule 1-ervaring, dus hij bevindt zich in een perfecte situatie om ons te helpen met het ontwikkelen van de auto. Daarnaast zal hij, aangezien Formule 1 een teamsport is, Charles en Giedo ook ondersteunen bij hun eigen werkzaamheden”, zegt Abiteboul, die verder benadrukt dat Pic en Van der Garde ‘goed werk hebben geleverd tijdens hun eerste maanden bij ons team’.

Het terughalen van Kovalainen is volgens Abiteboul desondanks een logische stap. “We hebben Heikki drie jaar lang in dienst gehad en het zou dus zonde zijn om geen gebruik te maken van de expertise waarover hij beschikt.”

Kovalainen zelf verheugt zich erop weer in een Formule 1-auto plaats te mogen nemen: “Dit is geweldig nieuws voor me. Ik zie er erg naar uit om weer aan het werk te gaan en het team zo goed mogelijk te helpen door in Bahrein en Spanje mijn input te geven over de nieuwe onderdelen die Caterham gaat introduceren.”

Volgens de 31-jarige coureur uit Finland, die ‘zeker weet’ dat hij het team kan helpen, zat de officiële aankondiging van zijn nieuwe rol er al een poosje aan te komen. “We waren er al een tijdje over in gesprek, maar het is erg fijn dat het nu officieel is.”

Of en hoe vaak Kovalainen na de Grand Prix van Spanje nog gaat testen, is niet bekend. Door het terughalen van Kovalainen moet de Amerikaan Alexander Rossi ogenschijnlijk een stapje terug doen. Hij zou aanvankelijk in Bahrein testen, maar dat gaat nu niet door.

Rossi heeft van Caterham echter wel een racezitje in haar GP2-team gekregen. Hij neemt daar het stoeltje over van de Chinees Ma Qing Hua, die volgens Abiteboul ‘veel interessante opties heeft gekregen naar aanleiding van zijn optreden in VT1 in China’. Wat Ma verder gaat doen, wordt volgens de teambaas later bekend gemaakt.