Heikki Kovalainen was vandaag opnieuw de snelste Lotus-coureur en de beste van de drie ‘nieuwe’ teams. Maar een plaats in Q2 zat er niet in.

Kovalainen schuift door de gridstraf van Pastor Maldonado wel op naar de zeventiende plaats op de startopstelling. Ook de andere Williams staat achter hem. Rubens Barrichello kon door technische problemen geen tijd noteren.

“Ik ben enorm blij met mijn optreden vandaag”, zegt Kovalainen. “Meer viel er niet uit de auto te halen. Mijn snelste ronde was nagenoeg perfect. Gezien ons racetempo hebben we kans op een sterk resultaat morgen.”

De Fin verwacht in Brazilië nog beter voor de dag te kunnen komen. “Daar krijgen we een vernieuwde achtervleugel, waarmee we DRS effectiever kunnen gebruiken”, zegt Kovalainen. “Daar hebben we de hele kwalificatieronde voordeel van  en zou ons dichterbij ons racetempo moeten brengen.”

Jarno Trulli moest de ochtendsessie missen door een versnellingsbakprobleem, maar kon in de kwalificatie wel de baan op. Dat hij bijna een seconde langzamer was dan zijn teamgenoot deert de Italiaan niet.

“Ik ben blij dat het probleem op tijd was verholpen om nog een comfortabele ronde neer te kunnen zetten”, aldus Trulli. “Gezien de omstandigheden is het mooi dat ik onze rivalen achter me heb kunnen houden.”