Dat Renault onder de indruk is van Heikki Kovalainen is geen geheim meer. De runner-up van het GP2-kampioenschap lijkt zelfs bijna zeker te zijn van een racecontract bij de Franse renstal voor 2007. Dat stelt teambaas Flavio Briatore althans. Hiermee lijkt er een zware tijd aan te breken voor Giancarlo Fisichella. De Italiaan kon vorig jaar niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen en er was zelfs speculatie dat hij van werkgever zou ruilen met Mark Webber. Zover kwam het niet, maar nu Briatore zegt dat het ’negentig procent’ zeker is dat de Fin in 2007 voor Renault rijdt komt de positie van Fisichella opnieuw in gevaar.

Het contract van zowel Fernando Alonso als Giancarlo Fisichella loopt eind 2006 af. Toch lijkt de positie van de Spanjaard een stuk zekerder, al heeft Renault hem te kennen gegeven dat hij een grote salarisverhoging uit zijn hoofd kan zetten. Bovendien heeft Renault veel geïnvesteerd in de Spanjaard en heeft hij dit vertrouwen ’beloond’ met het behalen van de wereldtitel. Vandaar dat de positie van Alonso eigenlijk amper onder druk staat. In feite verlaat hij het team in 2007 alleen als hij dat zelf wil.

Kovalainen zal in 2006 de functie van Renault-testcoureur bekleden, nadat Briatore en BMW het niet eens werden over een voorwaarden van een leenconstructie. De Duitsers wilden Kovalainen voor minimaal twee jaar aan zich binden, Briatore wilde hem maar één jaar uitlenen. Een te groot struikelblok, zo blijkt nu Jacques Villeneuve alsnog bevestigd is als BMW-coureur.

,,Heikki rijdt aankomend seizoen bij ons, als testcoureur. We willen hem rond de 35.000 kilometer laten rijden, zodat hij er klaar voor is om in 2007 te racen", vertelt teamleider tegenover Autosport. ,,We hebben veel in hem geïnvesteerd en het is vrijwel zeker dat hij zijn racedebuut in een Renault-bolide maakt. De kans dat hij zijn eerste race voor een ander team rijdt schat ik op hooguit tien procent."

KVN