Heikki Kovalainen is in zijn nopjes met zijn kwalificatie van vandaag, ook al brengt zijn naar eigen zeggen ‘zo goed als perfecte ronde’ hem alsnog niet meer dan de negentiende tijd.

Kovalainen was echter wel ruim – namelijk negen tienden – sneller dan zijn Caterham-teamgenoot Vitaly Petrov en door de gridstraffen van Romain Grosjean en Nico Rosberg mag hij ook nog eens twee plaatjes naar voren schuiven en als zeventiende starten, dus de Fin is meer dan content.

“Mijn ronde was zo goed als perfect”, laat de tevreden Kovalainen optekenen. “Ik had geen last van verkeer, maakte geen fouten en ging in elke bocht precies door de apex, dus ik ben erg blij met wat ik er vandaag uit heb weten te halen.”

“Wat onze auto betreft zijn we nog wel enigszins zoekende om het maximale uit onze recente upgrades te halen – en ik denk dat we ook eerst meer droge testkilometers moeten maken voordat we dat kunnen doen – maar met wat geluk is het morgen beter weer en kunnen in de race al zien hoeveel verder de doorontwikkelingen ons brengen.”

Teamgenoot Petrov is een stuk minder gelukkig met hoe zijn zaterdag verlopen is. “Het was vanwege het weer al geen makkelijke kwalificatie, maar we kregen de voorbanden daarnaast ook nog eens niet lekker op temperatuur”, moppert hij.

“Ik had bovendien ook last van verkeer op de baan en kon dus niet zo hard pushen als ik had gehoopt”, meldt Petrov verder, alvorens toch met een opgewekt gemoed uit te kijken naar morgen: “We worden het hele weekend lang al steeds weer iets beter en ik denk dat we daar morgen mee kunnen doorgaan en het goed kunnen doen, zeker aangezien onze race pace doorgaans prima is.”