Na enkele losse rally-optredens hoopt Robert Kubica volgend jaar een volledig seizoen te kunnen racen. Een terugkeer in de Formule 1 is volgens hem vooralsnog niet aan de orde.

Kubica keerde vorige maand terug in de rallysport na zijn ijzingwekkende ongeluk begin 2011 met een overwinning in een lokale rally in Italië. Afgelopen weekend voegde hij daar een tweede zege aan toe, in de internationale Rally Citta di Bassano.

Tegenover het Italiaanse blad Autosprint geeft Kubica aan dat zijn arm nog altijd niet volledig is hersteld. “Het is een veeleisend traject”, zegt hij. “Maar het is goed om in de tussentijd rally’s te kunnen rijden. Dat is een vorm van actieve revalidatie. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal helpt het me. Winnen is bovendien een goed medicijn.”

Stap voor stap wil Kubica terugkeren naar zijn oude niveau. “Het moet geleidelijk gaan, ook omdat ik niet kan voorspellen hoe mijn herstel verloopt. Ik zie mijn toekomst voor zeventig procent op het circuit en dertig procent in de rallysport.”

Volgend jaar wil Kubica een volledig seizoen afwerken op een zo hoog mogelijk niveau. Aan welke klasse hij denkt, wil hij niet kwijt. De Formule 1 is in ieder geval zeker te hoog gegrepen.

“Het is nog te vroeg om daarover te spreken”, aldus Kubica. “Ik moet eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen na de crash van anderhalf jaar geleden. Als ik in 2013 een heel jaar kan rijden, hoop ik in 2014 weer helemaal fit te zijn.”