Als het aan Robert Kubica ligt, zit hij binnenkort weer in een Formule 1-auto. De Pool gelooft dat hij na ruim zes jaar eindelijk fysiek en mentaal weer in staat is een F1-bolide te besturen. Zo laat hij weten aan Motorsport.com. 

Robert Kubica raakte op 6 februari 2011 zwaargewond toen hij tijdens een uitstapje naar de rallysport op ongelukkige wijze crashte, waarbij de vangrails de auto doorboorde. Lange tijd werd gevreesd voor het verlies van de functies van zijn rechterarm, maar naarmate de jaren vorderden, bleek Kubica steeds beter in staat om veeleisende machines te besturen . Zo neemt hij komend jaar in de LMP1-klasse deel aan het World Endurance Championship en voelt hij zich klaar om voor het eerst sinds 2010 weer een Formule 1-auto te besturen.

Op de vraag of hij een uitnodiging van één van de Formule 1-teams zou accepteren, antwoordt hij tegenover Motorsport.com dan ook met een volmondig ‘ja’: “Het is al even geleden, dus ik zal me moeten bewijzen, maar ik denk dat ik het goed kan doen. Ik zou in ieder geval heel graag weer die kick willen ervaren.”

Kubica kreeg drie jaar geleden al de uitnodiging een Formule 1-auto te testen, maar sloeg dat aanbod destijds af. Hij was er naar eigen zeggen nog niet klaar voor: “Ik had niet het vertrouwen dat nodig is om in zo’n auto te stappen, ook al was ik me ervan bewust dat een dergelijke kans misschien nooit meer zou komen. Maar ik heb altijd tegen mezelf gezegd dat als ik er nog niet honderd procent achter zou staan, ik het uit mijn hoofd moest zetten.”

Dat Kubica graag weer in een Formule 1-wagen wil stappen, betekent overigens niet automatisch dat hij zijn zinnen heeft gezet op een full-time rentree in de koningsklasse van de autosport: “Een Formule 1-auto besturen is één, er een volledige race mee rijden is weer een heel ander verhaal. Bovendien heb ik in diverse simulatoren geleerd dat ik met mijn fysieke beperkingen op hooguit tachtig procent van de circuits volledig uit de voeten kan.”