Een terugkeer in de Formule 1 voor Robert Kubica is voor de nabije toekomst uitgesloten. Met zijn rechterarm kan hij niet meer dan alleen zijn stuur vasthouden. Dat zegt hij tegen Autoweek.com.

Enkele weken voor het Formule 1 seizoen 2011 van start ging, crashte de Pool Kubica in een Italiaanse rally. Daarbij raakte hij dusdanig geblesseerd aan zijn onderarm, elleboog en schouder dat zijn rechterarm niet meer honderd procent functioneert. Inmiddels heeft Kubica weer wat rally’s gereden, maar een terugkeer in de Formule 1 zit er voorlopig nog niet in.

“Met mijn rechterhand kan ik mijn stuur vasthouden en beperkt bewegen. Dat is niet geweldig, maar voldoende om in auto’s te racen”, zegt de eenmalig Grand Prix-winnaar. “Het probleem zit in mijn elleboog en pols. Operaties zouden het beter moeten maken, maar tot dusver heeft het niet echt geholpen”, verklaart de Pool.

Kubica hoopte na zijn ongeluk zo snel mogelijk weer in een F1-auto te stappen. “Het ging gewoon niet. Formule 1 gaat nog steeds niet. De krachten die daar op je lichaam vrijkomen zijn niet te vergelijken met andere raceklasses”, vertelt Kubica. “Als het gevoel weer terugkomt, is er een kans dat ik terugkeer naar de Formule 1. Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.”

Het racen in de Formule 1 zegt hij enorm te missen. “Ik vind het moeilijk om naar races op televisie te kijken. Als ik ’s avonds na een Grand Prix thuis ben, denk ik: wat heb ik een saai en eentonig leven nu”, aldus Kubica. “Ik blijf vechten, maar het duurt lang voordat je hersteld bent van zo’n blessure.”

Racen in het wereldkampioenschap rally ziet de voormalig BMW- en Renault-coureur voor volgend jaar wel zitten. “Als ik voor rally kies, zal het voor een langere termijn zijn. Bovendien zal ik niet meteen voor de topposities meestrijden”, bekent hij. “Het zou ook betekenen dat ik niet voor 2015 terugkeer in de Formule 1.”