Robert Kubica keert in 2012 ‘zeker’ terug in de Formule 1. Dat stellen zijn dokter Riccardo Ceccarelli en manager Daniele Morelli.

“Ik zou met zekerheid durven zeggen dat Robert in 2012 weer Formule 1-coureur is”, zegt Ceccarelli tegen Omnicorse. “Ik kan niet zeggen wanneer hij klaar is om terug te keren, maar dat zal tussen november en januari zijn.”

Volgens Ceccarelli is de rechterhand van Kubica geen zorg meer. “Het gaat geweldig”, aldus Ceccarelli. “Zelfs het herstel gaat steeds beter. Er was schade aan zenuwen, pezen en spieren, maar hij heeft inmiddels weer gevoel in zijn vingertoppen.”

Voor Kubica weer achter het stuur kan kruipen, moet hij eerst weer spierkracht opbouwen. “De spieren zijn een paar maanden niet actief geweest, dus die moet hij weer aansterken”, verklaart Ceccarelli. “We hebben bewust gewacht met het verwijderen van de externe fixateur aan zijn been totdat zijn hand en elleboog hersteld waren.”

“Maar de grote vraag, of hij weer Formule 1 kan rijden, is verdwenen”, besluit Ceccarelli. Hij krijgt bijval van Kubica’s manager Morelli. “We kunnen nog geen datum vaststellen voor zijn terugkeer omdat we de natuur zijn gang moeten laten gaan.”

Renault-teambaas Eric Boullier wil graag in oktober duidelijkheid over de toekomst van Kubica. “Dat zal lastig worden”, zegt de Italiaan. “Maar we zijn zeer optimistisch gestemd en ik denk niet dat een paar weken veel verschil zullen maken. Hij komt zeker terug. Het is nu alleen een kwestie van spieren.”