Daniil Kvyats eerste optreden tijdens een raceweekend verliep merkwaardig: de Rus kon in de uitgestelde en ingekorte VT1 niet zoveel kilometers voor Toro Rosso maken als gepland.

Kvyat, die voor volgend seizoen een racezitje heeft gekregen bij Toro Rosso, mocht in Austin voor het eerst tijdens een raceweekend een vrije training afwerken om alvast te wennen aan het echte werk. “En ondanks het rare verloop van VT1 heb ik genoten van elk moment dat ik kon rijden”, vertelt de gelukkige jongeling, die een zeventiende tijd liet noteren.

“We konden helaas niet ons hele programma voltooien, maar ik kon alsnog twintig rondjes doen en dat zijn toch belangrijke kilometers voor me. Het was denk ik ook goed voor me dat ik nu de kans had echt de limiet op te zoeken”, meent Kvyat, die de rest van het weekend blijft plakken om met het team te werken en briefings bij te wonen, wat hij ook als ‘een nuttige ervaring’ ziet.

Vergne
Jean-Éric Verge was degene die in VT1 moest plaatsmaken voor Kvyat. In VT2 kreeg hij zijn auto terug en de Fransman reed er – net als Kvyat in VT1 – een zeventiende tijd mee. “Ik heb er natuurlijk geen problemen mee mijn auto voor VT1 af te staan aan Daniil, maar het maakt je leven als coureur er niet makkelijker op als je maar in één sessie mag rijden”, moppert Vergne toch enigszins.

Vergne’s frustratie komt mogelijk voort uit zijn onvrede over de balans van zijn auto. “Ondanks dat waren onze lange runs wel goed, maar we moeten nog flink aan de bak voordat we de kwalificatie ingaan”, haalt Vergne aan.

Ricciardo
Daniel Ricciardo kwam in beide sessies in actie en reed achtereenvolgens een zestiende en veertiende tijd. “We komen wat te kort op de toptien, wat ons uiteraard niet zint”, meldt hij.

Ook Ricciardo was niet gelukkig met de balans van zijn auto en benadrukt dat Toro Rosso nog wel wat huiswerk heeft. “Het was vandaag qua performance niet wat we er van gehoopt hadden”, resumeert hij.