Daniil Kvyat, de Rus die in 2014 voor Toro Rosso gaat rijden, heeft op een nat Interlagos alvast zijn visitekaartje voor volgend jaar afgegeven. Voor de vaste krachten van het team was het ondertussen eveneens een hoopgevende vrijdag.

Hoewel tijden natuurlijk niet zo veel zeggen op een vrijdag, reed Kvyat in de eerste training een achtste tijd. Indrukwekkend, voor wie in ogenschouw neemt dat Kvyat pas voor de tweede keer tijdens een Grand Prix-weekend in actie kwam en voor het eerst in de regen.

“Dit was de eerste keer dat ik in de regen met een Formule 1-auto heb gereden, maar het was een hele goede ervaring voor me”, vertelt Kvyat. “Ik had graag wat meer rondjes willen doen, maar we moesten banden sparen voor de volgende sessie. Ondanks dat reed ik een redelijke rondetijd, die goed genoeg was voor P8”, zo blijft Kvyat bescheiden.

Terugblikkend op zijn optreden van vandaag en van vorige week, gecombineerd met zijn eerdere uitjes in een Toro Rosso-bolide, zegt Kvyat zich ‘inmiddels erg zelfverzekerd achter het stuur’ te voelen. “Ik ben al helemaal gewend aan de power, terwijl ik ook steeds meer gewend raak aan de downforce en de remmen”, aldus de coureur die dit jaar Formule 3 en GP3 reed.

Vergne
Kvyat kreeg in VT1 gezelschap op de baan van Jean-Éric Vergne, die in die sessie niet verder kwam dan een veertiende tijd. “Normaal gesproken ben ik sterk in de regen, maar dit keer voelde de auto niet lekker aan”, geeft hij toe. “Dat we daar in de eerste training al achterkwamen, was echter wel zo fijn. We konden gelijk actie ondernemen en in de tweede training waren mijn problemen verholpen.”

Vergne klokte in VT2 zodoende een zesde tijd. “Aangezien ik die tijd op versleten intermediates reed, denk ik dat we er hier goed voor staan als het blijft regenen. We moeten zoals altijd natuurlijk nog wel wat doen, maar de basis is goed.”

Ricciardo
Daniel Ricciardo stond zijn auto voor VT1 af aan Kvyat, waarna hij deze in VT2 terugkreeg en naar een negende plek stuurde. “Het was een productieve sessie, ondanks dat we door de regen niet zoveel konden rijden als gehoopt”, verklaart de Australiër, die het missen van VT1 evenmin als een gemis ziet. “Ik denk niet dat ik daar veel hinder van zal ondervinden.”

Net als Vergne haalt Ricciardo desondanks aan dat er nog wel wat werk te doen is voor Toro Rosso, maar het positivisme overheerst bij de coureur die zijn laatste weekend bij het team afwerkt alvorens naar het grote Red Bull te promoveren: “We doen het prima in de regen, dus als het dit soort weer blijft, kunnen we in de kwalificatie denk ik met twee auto’s bij de eerste tien eindigen.”