Daniil Kvyat kruipt komend weekend met ‘extra vertrouwen’ achter het stuur van zijn Toro Rosso dankzij een goed debuutweekend in Australië en mooie herinneringen aan een eerder optreden in Maleisië, waar race nummer twee verreden wordt.

De 19-jarige Kvyat begon zijn Formule 1-carrière goed met een negende plek in Australië, op een circuit dat hij niet kende, dus komt met vertrouwen naar Maleisië, zeker aangezien hij het circuit aldaar wel kent.

“Ik heb mijn debuutweekend achter de rug en dat ging allemaal goed, dus ik kan nu – ook omdat ik deze baan wel ken  – met meer vertrouwen achter het stuur kruipen voor mijn tweede Grand Prix”, vertelt hij.

Kvyat heeft als rookie uiteraard geen Formule 1-ervaring op het circuit, maar kent de baan nog van eerder uit zijn carrière en ziet dankzij zijn optreden van toen met veel plezier uit naar het weerzien met Sepang: “In 2010 reed ik hier in de Formule BMW mijn eerste éénzittersrace en ik won toen ook gelijk, dus ik koester goede herinneringen aan Maleisië.”

Dat gezegd hebbende, weet de jonge Rus dat zijn ervaring van toen niet met nu te vergelijken is. “Het is een immense stap van de Formule BMW naar de Formule 1, dus dit wordt wel andere koek”, beseft de coureur die verder weet dat de hitte en altijd aanwezige kans op een (tropische) bui het wel eens een ‘uniek weekend’ kunnen maken.

Vergne
Uniek is de race in Maleisië in zeker zin ook voor Kvyats teamgenoot Jean-Éric Vergne, die eveneens met plezier terugdenkt aan een eerder optreden in Sepang: “Ik scoorde hier in 2012 mijn eerste punten in de Formule 1, hetgeen een mooie herinnering”, vertelt de coureur die toen achtste werd.

Ondanks zijn eerdere succes op Sepang, behoort het circuit overigens niet tot Vergne’s favorieten. “Want er is weinig uitdagends aan.” Wat het weekend toch de moeite waard maakt voor de Fransman, is het weer. “Je weet nooit wat je hier kan verwachten. Je kunt de race op slicks beginnen en na een paar ronden al moeten overstappen op regenbanden omdat het ineens enorm is gaan stormen. Voor ons coureurs is dat leuk en die onvoorspelbaarheid is ook het beste aan deze race.”