De Rus Daniil Kvyat rijdt in 2014 voor Toro Rosso, waar hij de teamgenoot wordt van Jean-Éric Vergne. Dat heeft Toro Rosso-eigenaar Red Bull maandagavond bekend gemaakt.

De aanstelling van de negentienjarige Kvyat komt als een verrassing, want er werd algemeen aangenomen dat de 22-jarige Portugees António Félix da Costa in 2014 de teamgenoot van Vergne zou worden.

Hoewel beide coureurs deel uitmaken van het talentenprogramma van Red Bull, stond Da Costa als Formule Renault 3.5-coureur ‘hoger op de ladder’ dan de jongere Kyvat, die afgelopen seizoen in de Formule 3 en GP3 uitkwam.

Dat Da Costa nu is ‘ingehaald’ door Kyvat, wordt verder niet aangekaart in de persverklaring, waarin Toro Rosso-teambaas Franz Tost laat weten zeer onder de indruk te zijn van Kvyat: “Zoals uit zijn resultaten in de verschillende opstapklassen wel blijkt, is Daniil een zeer getalenteerde coureur. Nadat hij in 201 kampioen werd in de Formule Renault 2.0, heeft hij dit jaar in zes Formule 3-raceweekends één zege, vijf podiumplekken en vijf polepositions gepakt, terwijl hij daarnaast nog altijd kans maakt op de GP3-titel.”

“Daniil heeft verder een geweldige indruk op ons team achtergelaten toen hij tijdens de Young Driver Test op Silverstone voor ons in actie kwam. Hij heeft daar sterk gepresteerd en goede feedback gegeven, waarmee hij heeft laten zien over de juiste basiskwaliteiten te beschikken”, meldt Tost, die verder erg blij is dat Toro Rosso wederom een jongeling uit de eigen Red Bull-stal kan gaan opleiden.

Marko
Helmut Marko, adviseur van Red Bull en hoofd van het talentenprogramma, is tegenover Red Bulls TV-zender Servus TV eveneens vol lof over Kvyat. “Hij heeft in elke bolide waarin we hem hebben gezet indruk gemaakt”, verklaart Marko. “Als een jongeling op die manier belofte toont en daarnaast ook een goede werkhouding en passie voor de sport heeft, dan geven we hem graag een kans.”

2014
Kvyat zelf is uiteraard verheugd met zijn aanstelling. “Dit is fantastisch nieuws”, jubelt hij. “Het is echt een droom die uitkomt en ik ben Red Bull en Toro Rosso enorm dankbaar voor deze kans”, aldus de coureur die volgend jaar, in navolging van de door Sauber vastgelegde Sergej Sirotkin, de tweede Rus op de grid wordt.

Toro Rosso heeft gelijk met het bekendmaken van de komst van Kvyat ook aangegeven dat Jean-Éric Vergne definitief nog een jaar bij het team blijft. Het aanblijven van de Fransman werd al verondersteld, maar is nu dus officieel bevestigd door het team.

Hoe de toekomst van Da Costa er uitziet binnen het talentenprogramma van Red Bull, is door de promotie van Kvyat daarentegen onzeker. Da Costa werd dit jaar derde in de Formule Renault 3.5, op gepaste afstand van Kevin Magnussen en Stoffel Vandoorne.