Het gaat Daniil Kvyat voor de wind. De rookie promoveert na dit seizoen gelijk van Toro Rosso naar Red Bull Racing. In de kwalificatie voor zijn thuisrace in Sotsji liet hij zien dat hij er klaar voor is. De Rus start morgen als vijfde.

Toen hij dat hoorde leidde dat gelijk tot een boel gejuich over de boordradio. Ook na afloop was hij tegenover de BBC heel tevreden. “Voor ons was het een hele mooie kwalificatie. We hebben de vijfde plaats gepakt”, aldus Kvyat. “Heel opwindend. Ik was ontzettend blij toen mij dat werd verteld, maar nu moeten we ons op de race richten.” 

De Toro Rosso-coureur is erg te spreken over zijn ronde. “Ik remde zo laat mogelijk, hield rekening met de soms lastige kerbstones en rij soms wat andere lijnen. Dat komt omdat mijn exit speed lager is dan bijvoorbeeld die van de Mercedessen. Ook hebben we wat minder power.”

“Mijn eerste ronde was niet zo heel goed, dus ik was ontzettend aan het pushen. Ik reed op de limiet. Ik wist wat er met een goede ronde mogelijk zou zijn en wilde een foutloze ronde rijden. Dat is gelukt en daar hou ik een goed gevoel aan over.”

Vergne
Kvyats teamgenoot Jean-Eric Vergne moest het met de tiende plek doen, wat door de gridstraf van McLarens Kevin Magnussen op zondag een negende startplek wordt. Op zich niet slecht, maar gezien het verschil van acht tienden met Kvyat, is Vergne niet tevreden.

“Ik heb geen idee waarom ik vandaag zo traag was. Ik verloor tijd over de gehele ronde, dus ik vraag me af of er misschien iets mis was waardoor ik het potentieel van de auto niet volledig kon benutten. We moeten ons er vanavond nog maar even goed over buigen, zodat het in de race van zondag beter gaat”, laat Vergne optekenen.