Lewis Hamilton heeft met een minimale voorsprong van 0.061 seconde op Sebastian Vettel de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Amerika, al zal Vettel door een gridstraf zondag niet naast Hamilton op de eerste rij staan.

Vettel kreeg een straf van drie plekken aan zijn broek omdat hij niet genoeg afremde toen de rode vlag werd uitgehangen in de eerste vrijdagtraining. Voor de Duitser, die vecht voor zijn laatste kans op de titel, betekent de straf dat hij niet als tweede start, maar als vijfde.

Voor Vettel – maar achter Hamilton – staan Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo. Van dat trio was Räikkönen de enige die zich nog serieus in de strijd om pole kon mengen met Hamilton en Vettel. Räikkönen zette aan het eind van Q3 nog kortstondig de eerste tijd neer, maar eindigde uiteindelijk op 0.070 achter Hamilton.

Door de straf van zijn Ferrari-teamgenoot Vettel start Räikkönen zondag echter als tweede. Bottas (Mercedes) eindigde bijna vier tienden achter pole-man Hamilton.

Interessant voor de start van de race is dat Räikkönen op ultra softs begint van P2, de snelste maar ook minst duurzame band. Hamilton, Bottas, Ricciardo en Vettel beginnen op de iets minder rappe super softs, al zouden die het wel langer moeten volhouden.

Voor Red Bull was Ricciardo de enige die Q3 wist te halen, zijn teamgenoot Max Verstappen moest de strijd na Q1 staken vanwege schade aan zijn auto.

Lees ook: Verstappen voortijdig klaar in kwalificatie na schade aan achterwielophanging

Ricciardo’s achterstand op Hamilton was wel behoorlijk: 1.2 seconde. De Aussie was wel zeven tienden los van Esteban Ocon, die voor Force India beslag legde op plaats zes en daar ook van zal starten. De Fransman was net wat sneller dan Renaults Nico Hülkenberg en zijn eigen landgenoot Romain Grosjean van het Amerikaanse Haas.

De laatste twee rijders in Q3 waren Charles Leclerc en Sergio Pérez voor Sauber respectievelijk Force India. Carlos Sainz en Kevin Magnussen bleven in Q2 steken, net als de beide Toro Rosso-rijders en Verstappen, die allemaal geen tijd lieten noteren in dat deel van de kwalificatie.

Verstappen kwam niet aan een Q2-tijd omdat hij daarin niet meer reed, de Toro Rosso-coureurs reden in Q2 alleen wat installatierondjes. Vanwege gridstraffen voor motorwissels starten zij achteraan en schuift Verstappen nog twee plekjes op, van de vijftiende naar de dertiende op de grid.

Q1 was behalve voor Verstappen ook voor McLarens Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne het eind van hun dag. Alonso kwam 0.088 seconde te kort om Q2 te halen en pakte P16, Vandoorne was twintigste en laatste. Ook zij schuiven zondag echter nog twee gridplekken op.

De Grand Prix van Amerika start zondag om 20:10 uur Nederlandse tijd.