Lewis Hamilton heeft zijn Mercedes op pole position gekwalificeerd voor de Grand Prix van Canada. De Brit was teamgenoot Nico Rosberg te snel af. Max Verstappen werd vijfde.

Hamilton veroverde zijn eerste startpositie met een rondetijd van 1:12,812. Het wordt de 53e keer dat hij van pole vertrekt. Rosberg kwam 62 duizendsten tekort. Sebastian Vettel kwam nog behoorlijk dichtbij de twee Mercedessen: hij moest minder dan twee tienden toegeven op Hamilton.

Net als in Spanje versloeg Daniel Ricciardo Max Verstappen. De Australiër reed een 1:13,166, en was daarmee bijna drie tienden sneller dan zijn stalgenoot. Verstappen gaf Ferrari-coureur Kimi Räikkönen en de twee Williams-auto’s wel het nakijken. Nico Hülkenberg en Fernando Alonso maakten de top tien compleet.

Regendruppels
Het eerste kwalificatiedeel in Montréal draaide vooral om deze vraag: gaat het regenen of blijft het droog? Verschillende coureurs maakten melding van regendruppels op hun vizier. Het zorgde niet voor verrassingen in de tijdentabel. Rosberg eindigde de sessie bovenaan, met een 1:13,714. Vettel, Ricciardo en Hamilton bleven binnen vier tienden van de Duitser.

Formula One World Championship 2016, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Saturday 11 June 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Verstappen moest het afleggen tegen teamgenoot Ricciardo.

Max Verstappen liet in Q1 de zevende tijd noteren, negen tienden achter Rosberg. Een mogelijk snellere ronde zag de Red Bull-coureur mislukken toen zijn rechter voorband in de chicane voor start-finish blokkeerde.

Onderaan viel aan het einde van het eerste kwalificatiedeel het vertrouwde rijtje coureurs af. Jolyon Palmer werd zeventiende, en zette bijna zijn Renault op dezelfde plek in de muur als waar teamgenoot Kevin Magnussen dat ’s morgens deed. De Deen deed niet mee aan de kwalificatie, doordat zijn auto nog niet gerepareerd was.

Pascal Wehrlein slaagde er op P18 in de beide Saubers achter zich te houden. Teamgenoot Rio Haryanto maakte minder indruk. Hij was niet alleen een seconde langzamer, maar raakte vlak voor het vallen van de vlag de muur in bocht vier. Hij moest zijn Manor met een kapotte velg langs de kant zetten.

Sainz in Wall of Champions
Het licht was nog niet op groen voor Q2, of de rode vlag kon alweer uit. En wel voor een crash van Carlos Sainz, die zijn Toro Rosso als eerste coureur dit weekend in de beruchte Wall of Champions parkeerde.

Na tien minuten kon de sessie weer verder. Hamilton zette direct de snelste tijd neer, en stond zijn eerste plek niet meer af. Met zijn tijd van 1:13,076 was hij slechts achttien honderdsten sneller dan teamgenoot Rosberg. Ricciardo, Bottas en Verstappen volgden op ruim een halve seconde.

Fernando Alonso bezorgde McLaren op het laatste moment de derde Q3-plek op rij. Minder fortuinlijk waren Sergio Pérez, Jenson Button, Daniil Kvyat en het Haas-duo Esteban Gutiérrez en Romain Grosjean.

Vettel kwam dicht in de buurt van de Mercedessen.

Vettel kwam dicht in de buurt van de Mercedessen.

Rosberg verremt zich
In de eerste run van Q3 reed Hamilton meteen de rondetijd die hem de pole position zou opleveren. Bij zijn tweede poging sloeg de Brit er niet meer in zijn tijd nog aan te scherpen, maar dat gaf niet. Rivaal Rosberg verremde zich in zijn laatste vliegende ronde namelijk al in de eerste bocht, en besloot het rondje niet meer af te maken.

Voor Verstappen zagen de zaken er goed uit de eerste run: hij had zijn RB12 op de derde plaats gezet, vóór Vettel en Ricciardo. Beide coureurs verbeterden hun beste rondetijd in de slotseconden van de kwalificatie echter flink. De Nederlander kon daarop niet pareren, en moest twee plekken toegeven.