Vreugde en teleurstelling bij de coureurs van Scuderia Toro Rosso: Jean-Eric Vergne blijft steken in Q1 en start morgen als achttiende, terwijl Daniel Ricciardo verrast met de zesde startplaats.

 

Vergne was al gedouched en omgekleed toen Ricciardo aan het derde deel van de kwalificatie begon. Het enorme verschil tussen de twee coureurs is voor Vergne een groot vraagteken. “Ik snap niet waarom ik zo langzaam was”, moppert de Fransman. “Zoals Daniel heeft bewezen was de auto goed genoeg voor een veel betere startplaats. De baan is weliswaar sinds de laatste vrije training een paar graden warmer geworden, maar dat kan het verschil niet verklaren.”

 

Voor Ricciardo is zijn zesde plaats een opluchting nadat Toro Rosso vorige week in China totaal niet uit de verf kwam. “Toen hadden we nieuwe onderdelen bij ons en die werkten daar niet. Maar we hebben volgehouden en hier pakten de updates wel uit zoals we hadden verwacht.”

 

De Australiër neemt zelf ook de eer voor zijn opmerkelijke prestatie. “Ik reed erg goed vandaag, in elke sessie ging het beter. Zo’n dag heb je niet vaak dus dan moet je ervan profiteren.”