Michael Schumacher heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd gereden, maar mag morgen doordat hij een gridstraf moet inlossen toch niet van pole vertrekken.

Dat hij nu uitgerekend in Monaco een gridstraf moet inlossen, zal Schumacher behoorlijk dwarszitten, want de Mercedes-coureur was voor het eerst sinds zijn rentree in 2010 de snelste man tijdens de kwalificatie.

Aangezien hij na de vorige race werd bestraft voor een incident met Bruno Senna, wordt Schumacher echter vijf plaatsen teruggezet, dus hij zal morgen als zesde beginnen.

Als gevolg hiervan erft Red Bulls Mark Webber de eerste startplaats. De Australiër verraste vandaag door in de slotfase van Q3 – met nog twee seconden op de teller – de snelste tijd neer te zetten. Schumacher ging daar dus nog onderdoor, maar Nico Rosberg en Lewis Hamilton beten hun tanden erop stuk, waardoor zij morgen achter Webber op plaats twee en drie staan.

Plaats vier is er voor Romain Grosjean, terwijl plek vijf voor Ferrari’s Fernando Alonso is. Op plaats zes vinden we de teruggezette Schumacher dus terug, met achter hem op plaats zeven Felipe Massa. Massa wist vandaag voor de eerste keer dit jaar door te dringen tot Q3 en realiseerde zodoende dus zijn beste kwalificatieresultaat van het seizoen, op 0.101 seconde van teamgenoot Alonso.

Op plek acht volgt Kimi Räikkönen, die dus voor de derde keer op rij verslagen is door Grosjean. Op paats negen vinden we vervolgens titelverdediger Sebastian Vettel, die in Q3 niet meer naar buiten ging om een tijd neer te zetten.

Voor Vettel was het een sessie om snel te vergeten. De Duitser had het moeilijk achter het stuur van zijn Red Bull RB8. “De auto springt heen en weer als een konijn”, mopperde Vettel over de boordradio, waarna hij met de hakken over de sloot door Q2 heen kwam en ook maar gelijk besloot het daarbij te laten.

De tiende plaats is er voor Nico Hülkenberg. De Force India-coureur had zich eigenlijk als elfde gekwalificeerd, maar aangezien Pastor Maldonado – die zich qua tijd als negende had geplaatst – tien plekken wordt teruggezet, schuiven er aardig wat coureurs alsnog een plaatsje op.

Als gevolg hiervan schuift Kamui Kobayashi door naar plek elf en is de tegenvallende Jenson Button twaalfde. De top zeventien wordt verder volgemaakt door Paul di Resta, Bruno Senna en de beide Toro Rosso’s, met Daniel Ricciardo voor brokkenmaker Jean-Éric Vergne, die bij het uitkomen van de tunnel en aanremmen van de chicane de voorzijde van zijn auto stuk reed op de vangrail.

Achter de Toro Rosso’s staan vervolgens de Caterhams, met Heikki Kovalainen voor Vitaly Petrov, met daarna dus de bestrafte Maldonado.

De rijen worden gesloten door de om-en-om geplaatste Marussia’s en HRT-bolides van Timo Glock, Pedro de la Rosa, Charles Pic en Narain Karthikeyan. Hekkensluiter is Sauber-coureur Sergio Pérez, die net als vorig jaar crashte tijdens de kwalificatie. De Mexicaan deed dat nu echter al in zijn eerste snelle ronde in Q1, waardoor de laatste startplek zijn deel is.

De volledige uitslag van de kwalificatie is hier te zien.