De Grote Prijs van Nederland van 2020 wordt qua opzet een soort festival, vertelt sportief directeur Jan Lammers. Dat is althans waar de organisatie op inzet. “Wij hebben eigenlijk drie zondagen.”

Door André Venema en Daan de Geus

105.000 per dag. Zoveel fans worden er van vrijdag 1 mei tot en met zondag 3 mei, de dag van de race, volgend jaar dagelijks op het circuit van Zandvoort verwacht. 315.000 over drie dagen, dus. Het GP-weekend is daarmee stijf uitverkocht. “Voor de Formule 1-organisatie is dit ook een situatie die ongekend is, dat wij vrijdag, zaterdag én zondag uitverkocht zijn”, weet Lammers. “Het zijn cijfers waarvan ik betwijfel of zelfs Monaco die nog haalt.”

“Wij halen vrijdag al meer dan honderdduizend bezoekers en dan gaat er donderdag ook nog het een en ander gebeuren”, verklapt Lammers alvast aan FORMULE 1. Want: “Bij de meeste andere races is die twee uur racen op zondag het wel, met nog wat dingen eromheen. Oké, er wordt overal steeds meer rondom de races gedaan, maar bij ons is het programma eromheen van veel groter belang”, benadrukt Lammers. “Wij willen echt die focus op het festival-aspect.”

Jan Lammers, sportief directeur van de GP van Nederland. Foto: Andreas Terlaak.

Wordt het zo meer een feest dan een Grand Prix? “Ik denk dat festival de juiste benaming is”, verduidelijkt hij. Feest op het strand dus? Vuurwerk? Concerten? “Zeg het maar”, lacht Lammers. “Het liefst hebben wij dat het woensdag al begint.” Het wordt hoe dan ook alle dagen feest, verwacht Lammers. “Wij hebben eigenlijk drie zondagen.”

Lees ook: Eerste werk aan Circuit Zandvoort begonnen voor GP van Nederland

“De vrijdag wordt ook al apart. Je hebt dan natuurlijk gewoon de trainingen. Als dan die eerste coureur in 35 jaar met een Formule 1-auto de pits uit rijdt, dat wordt historisch. Dat is toch een keerpunt.”

“Dat wordt heel mooi”, blikt de geboren Zandvoorter alvast vooruit, “net zoals het heel mooi wordt dat op die vrijdag een familie met twee kinderen voor honderddertig euro in de duinen kan genieten. En mensen die het budget hebben zondag helemaal all-out te gaan, die hebben we ook gefaciliteerd. Het is mooi dat we die spreiding hebben.”

Lees ook: Lammers maakt zich geen zorgen om vergunning en vermeende tijdsdruk voor Zandvoort