*

Landgenoten Häkkinen en Salo steken Bottas een hart onder de riem

Daan de Geus

Daan de Geus

7 december 2018 14:00

Landgenoten Häkkinen en Salo steken Bottas een hart onder de riem
Sutton Images

Valtteri Bottas zelf noemde 2018 zijn slechtste seizoen in de Formule 1, maar zijn landgenoten Mika Häkkinen en Mika Salo denken dat de Fin zeker beter voor de dag kan komen in 2019.

Bottas zelf is er overigens ook van overtuigd dat hij volgend seizoen beter zal presteren, omdat hij veel geleerd heeft van zijn teleurstellende 2018-campagne en omdat hij in 2019 vol in de aanval wil gaan, zo heeft hij al verklaard.

Häkkinen reed 161 Grands Prix, won er 20 en pakte twee wereldtitels.

Tweevoudig wereldkampioen Häkkinen schrijft daarbij in zijn column op gokwebsite Unibet dat hij er niet aan twijfelt dat Bottas ‘de volgende stappen zal zetten om races en de titel te winnen’. “Valtteri is namelijk supersnel, fit en hij werkt keihard.”

“Met de steun van Mercedes achter zich en goede mensen om hem heen, moet het dus lukken”, stelt Häkkinen, die zelf ook onder die ‘goede mensen’ valt aangezien hij betrokken is bij Bottas’ management.

Lees ook: Bottas: ‘Lewis verdient deze titel, maar ik kijk al uit naar volgend jaar’

Bottas kan verder wel een voorbeeld nemen aan Häkkinens eigen ervaringen, stelt de oudere van de twee Finnen. “Ik weet nog dat ik tegen teamgenoten en grote namen als Ayrton Senna, Alain Prost en Nigel Mansell reed. Ik won toen nog geen races, maar leerde veel door goed naar ze te kijken, hard te werken en stap-voor-stap beter te worden.”

“Daar gaat het ook om: dat je jezelf continu verbetert, ook al ben je de ene dag sneller en de andere weer langzamer dan je teamgenoot.” Over teamgenoten gesproken, volgens Häkkinen hielp het Bottas niet dat hij teamgenoot Lewis Hamilton later in het seizoen moest helpen in de titelstrijd. “Want Valtteri wilde natuurlijk zelf races winnen.”

Bottas heeft deze winter veel te overpeinzen.

Volgens zowel Häkkinen als die andere Mika, Mika Salo, had Bottas het er ook zwaar mee dat hij begin 2018 een paar mogelijke zeges verloor door pech. “Bakoe was met name zwaar te verteren. Als hij daar had gewonnen, had hij het kampioenschap aangevoerd en wie weet hoe het seizoen dan verlopen was”, zegt de ex-Formule 1-coureur tegen het Finse MTV.

“Er waren veel situaties waarin Valtteri niets fout deed, maar pech had, wat mentaal ook invloed op hem heeft gehad”, meent Salo, die verder denkt dat zijn landgenoot los daarvan wel weet wat zijn zwakke plekken zijn en hij daar van de winter aan moet werken. “Verder moet hij zich resetten, zodat hij volgend jaar opnieuw kan beginnen.”

Lees ook: Bottas weet het zeker: 2019 wordt zijn jaar (Maar dat wordt het niet)