*

Lando Norris over zijn Belgische roots en de Vlaamse leeuw: ‘Belgische mayonaise? Tuurlijk!’

Daan de Geus

Daan de Geus

19 april 2019 11:00

Lando Norris over zijn Belgische roots en de Vlaamse leeuw: ‘Belgische mayonaise? Tuurlijk!’
Motorsport Images

Als opvolger van Stoffel Vandoorne is het wellicht makkelijk te denken dat Lando Norris ervoor heeft gezorgd dat er geen Belg meer in de Formule 1 rijdt, maar dat is te kort door de bocht: Norris geeft de grid zelf een Belgisch tintje – en brengt misschien zelfs de Vlaamse leeuw terug in de sport.

Norris werd geboren in het Engelse Glastonbury en rijdt onder de Britse vlag, maar heeft dus Belgische – Vlaamse – roots. “Van mijn moeders kant, zij komt daar vandaan”, zo vertelt de McLaren-coureur. Hij begrijpt de taal ‘een beetje’, maar: “Ik spreek het niet.” Wel komt Norris geregeld in het thuisland van zijn moeder. “Haar familie woont er, dus met bijvoorbeeld Kerstmis of Pasen waren we de afgelopen jaren vaak daar.”

Gezien de Vlaamse voorliefde voor de wielrennerij en het feit dat Norris vaak op de fiets te zien is, is het logisch te denken dat hij dit heeft meegekregen van zijn moeder, maar het tegendeel blijkt waar: “Ik heb dat juist van mijn vader, hij fietste vroeger veel en was vrij goed. Ik trouwens niet echt”, lacht hij, “ik doe het omdat ik fietsen leuker vind dan veel andere manieren van trainen.”

Of er dan (n)iets typisch Belgisch is aan Norris? Hij houdt van wafels, maar betwijfelt zelf of dat typisch Belgisch is: “Want wie houdt er nou niet van wafels? Maar Belgische mayonaise en chocolade? Tuurlijk!” Op zijn Formule 2-auto had Norris vorig jaar overigens de Vlaamse leeuw staan, op zijn McLaren (nog?) niet. “Ik weet niet of dat kan en mag. Iemand vroeg me dat laatst ook al. Misschien moet ik er toch eens naar kijken!”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 05, lees je een uitgebreid met Lando Norris. Over humor, simracen met en tegen Rudy van Buren en social media. “Ik pas, denk ik, in het plaatje van mijn generatie.” FORMULE 1 nr. 05 ligt nu in de winkel of is hier te koop.

Lees meer over

Mclaren Norris