Voormalig wereldkampioen Niki Lauda is net als Kimi Räikkönen van mening dat de Formule 1 wel een tikkeltje riskanter zou mogen worden.

“Niet gevaarlijker, maar riskanter”, zegt Lauda tegen Bild. “Ik zeg niet dat we de veiligheid moeten vergeten, maar met snellere auto’s zou het voor de coureurs en de toeschouwers een stuk spannender worden. Wat dat betreft moeten we dus terug naar vroeger.”

De Oostenrijker is het dus eens met Ferrari-rijder Räikkönen, die vorige week liet optekenen dat de Formule 1 van hem gerust wat gevaarlijker mocht worden. Gevaar hoort er volgens de Finse routinier nu eenmaal bij.

Lauda, die in 1976 bijna levend verbrandde op de roemruchte Nordschleife, weet wat dat betreft waar hij het over heeft. “Toen ik de overstap maakte van de Formule 2 naar de Formule 1, deed ik het in mijn broek”, vertelt de Mercedes-adviseur.

Echt mannen

Die factor ontbreekt in de huidige Formule 1. “Er is te veel controle, er zijn te veel regels en te weinig echte karakters”, vindt Lauda. “Het belangrijkste is dat de auto’s weer moeilijk te besturen moeten zijn. Alleen coureurs met de allerbeste rijvaardigheden zouden in de Formule 1 moeten rijden.”

Formule 1-coureurs horen kerels met ballen van staal te zijn, meent de 66-jarige oud-coureur. “Het moet gaan over echte mannen die racen, en niet over ventjes die met knopjes op een stuur spelen. We kunnen de tijd niet terugdraaien, maar de coureur moet de auto weer zelf in handen hebben. Nu ligt de lat een stuk lager en is de risicofactor verdwenen.”

Lauda weet in elk geval hoe de sport níet vooruit moet. “Iedere vorm van manipulatie is uit den boze. En dan heb ik het over kunstmatige elementen waar Ecclestone het over heeft, zoals omgekeerde startopstellingen of extra ballast. Dat mag niet gebeuren.”