Het kampioenschap kan dit weekend beslist worden. Maar zou het niet veel leuker zijn als de ontknoping pas in Abu Dhabi plaats vindt?

Fernando Alonso heeft de beste papieren om kampioen te worden. De Spanjaard heeft elf punten meer dan Mark Webber. Als hij wint en de Australiër eindigt vijfde of lager, dan is hij kampioen. Ook al zou Alonso tweede eindigen, Webber achtste of lager en Hamilton niet verder komt dan de vierde plek of minder terwijl Vettel niet beter presteert dan de derde plaats – ook dan is de titel voor Alonso.

En zo zijn nog wel wat variaties te bedenken. Maar waar het om gaat, is dat het veel toffer zou zijn als de titelstrijd pas in Abu Dhabi beslist zou worden. Denk aan de geweldige race op Interlagos van twee jaar geleden. Wat een drama – toen Felipe Massa een paar seconden dacht wereldkampioen te zijn. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel.

Een dergelijke ontknoping kan er ook in Abu Dhabi plaats vinden. Maar dan moet Vettel winnen, Hamilton als tweede eindigen, Webber als vierde en Alonso negende of lager. Waarom? Omdat je dan de volgende stand krijgt: Vettel 1e (231 punten), Hamilton 2e (228), Webber 4e (232), Alonso 9e (233), 10e (232) en lager (231). Met zo’n uitgangspositie is spektakel en drama gegarandeerd.

Een negende plek van Alonso lijkt misschien wat vergezocht, maar wie weet dat de Braziliaanse weergoden ons gunstig gezind zijn…