De FIA was jarenlang een ondoorgrondelijk bolwerk. Afstandelijk, kil en zakelijk. Sinds er een Italiaan aan het roer staat als hoofd communicatie van de automobiel federatie is er veel ten goede veranderd.

Hij gunde Formule1.nl een uniek kijkje achter de schermen. In dit specifieke geval bij de medische delegatie en de medical car.  Hij regelde de interviews met dokter Gary Hartstein, ‘medical deligate’ Jean-Charles Piette en bestuurder Alan van der Merwe.

Toen we drie kwartier later nog in gesprek waren, kwam hij een kijkje nemen. Kennelijk is het erg ongebruikelijk dat een journalist interviews afneemt in het motorhome van de FIA en om de heren zo lang van hun werk af te houden, is natuurlijk al helemaal not done. Maar dit is de nieuwe FIA, waar openheid het nieuwe codewoord is, en dus werd er niet gemekkerd.

Interessant werd het toen de medical car erbij gehaald werd. Voor autoliefhebbers zal de Mercedes C 63 AMG Estate ongetwijfeld een wagen zijn om bij te watertanden. Persoonlijk heb ik weinig met straatauto’s, maar ook ik kon met mijn lekenoog zien dat het best een leuk bakkie is.

De Mercedes is voorzien van vier kuipstoelen om de bestuurder, bijrijder en twee artsen achterin stevig op hun plaats te houden. De 487pk zorgt niet alleen voor een lekker geluid, het is natuurlijk vooral bedoeld dat de artsen rap ter plaatse zijn.

Ik vraag of we de auto even van binnen mogen bekijken. “Tuurlijk”, zegt Van der Merwe, “stap maar in”. Dat laten fotograaf Peter van Egmond en ik me geen twee keer zeggen. Gary Hartsein kruipt op de bijrijderstoel. Hoewel de Zuid-Afrikaanse bestuurder een rustig rondje beloofd, kan hij het niet laten af en toe een beetje dwars te gaan. Als ik wil, mag ik morgen mee voor een snelle ronde. “Gaat Dr. Hartstein dan ook mee?”, vraag ik. “Gewoon uit voorzorg, mocht de snelheid en adrenaline een vroegtijdige bevalling opwekken”, zeg ik bij wijze als grap. (Ik ben zes maanden zwanger vandaar). Voor in de auto is het plotseling stil. “U weet toch wel wat te doen bij een bevalling, dokter Hartstein?” Die mompelt onthutst: “Iets met kokend water en lakens, toch?”