Vitantonio Liuzzi moet in Singapore vijf startplaatsen inleveren vanwege het veroorzaken van de crash vlak na de start van de Grand Prix van Italië.

De HRT-coureur verloor de macht over het stuur op weg naar de eerste bocht nadat hij even op het gras was gekomen. Hij gleed over het gras en torpedeerde een aantal auto’s in de eerste chicane.

Samen met Liuzzi moesten Nico Rosberg en Vitaly Petrov direct de strijd staken. Andere coureurs, waaronder Sébastien Buemi en Rubens Barrichello moesten naar de pits om schade te laten repareren.

De wedstrijdleiding oordeelde dat Liuzzi onzorgvuldig heeft gehandeld en heeft hem een gridstraf gegeven voor de volgende race. Het valt echter te bezien of Liuzzi daadwerkelijk vijf plaatsen moet inleveren, aangezien de HRT’s zich normaal gesproken al vrijwel achteraan kwalificeren. In Monza startte Liuzzi zelfs vanaf de laatste plaats. 

“Het spijt me zeer voor de andere coureurs die erbij betrokken waren”, zegt Liuzzi. “Ik ging voor een inhaalactie, maar werd op het gras geduwd. Ik probeerde af te remmen, maar verloor de controle over de auto. Jammer, want ik had me erg verheugd op mijn thuisrace. Maar we zijn vechters, dus kijken al uit naar de volgende race.”