Max Verstappen heeft in de Verenigde Staten een bijzonder record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel geëvenaard. De Nederlander won, na een moeilijke race, op het Circuit of the Americas voor de dertiende keer dit seizoen en bracht zo op de best mogelijke manier een eerbetoon aan de overleden Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz.

De zege kreeg Verstappen niet zomaar cadeau. De Nederlander had een uitstekende start en verschalkte in bocht 1 meteen polesitter Carlos Sainz, die na een tik van George Russell uitviel. Verstappen kon vervolgens wegrijden van Lewis Hamilton, maar het veld kwam in ronde 18 weer bij elkaar nadat Valtteri Bottas was gespind.

De herstart leidde direct tot een nieuwe safetycar-fase door een harde crash tussen Fernando Alonso en Lance Stroll op het rechte stuk. De Aston Martin-coureur verdedigde zijn positie door naar links te gaan, maar daar zat Alonso al. Hij kreeg vliegles en knalde tegen de vangrail aan, maar kon wonder boven wonder zijn weg vervolgen. Dat gold niet voor Stroll, die op eigen kracht uitstapte.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Verstappen reageerde vervolgens op de tweede pitstop van Hamilton door ook een pitstop te maken, maar die verliep desastreus. Linksvoor weigerde waardoor de pitstop 11 seconden duurde en hij plots de aanval moest inzetten. Dat deed hij wel op de mediums, ten opzichte van de harde band van Hamilton.

Het leek een herhaling van 2021, maar dan met de rollen omgedraaid. Verstappen joeg op Hamilton en met behulp van DRS kon hij voorbijgaan aan de Mercedes-coureur, die naar een zege snakte. De twee maakten het spannend voor elkaar, maar ook voor zichzelf door drie waarschuwingen voor track limits te krijgen; op het randje van een tijdstraf.

Het was geen rechttoe rechtaan race voor Verstappen, maar na 56 ronden kwam hij voor de dertiende keer dit seizoen als winnaar over de streep. Daarmee evenaart hij het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel, een record dat hij met drie races te gaan kan verbreken.

Hamilton moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, al zal die pijn doen door het minimale gat op de streep. Charles Leclerc bekroonde zijn sterke inhaalrace met de derde plek, voor Sergio Pérez en George Russell. Lando Norris, Alonso, Sebastian Vettel, Kevin Magnussen en Yuki Tsunoda maakten de top-tien af.