Lotus F1-eigenaar Gérard Lopez denkt dat Romain Grosjean een andere coureur is nadat hij een ‘wake-up call’ heeft gekregen door tijdelijk weg te zijn uit de sport. Lopez denkt verder dat ook Vitaly Petrov en Bruno Senna gebaat zouden zijn bij een dergelijke ‘schok’.

 

In interview met Auto, Motor und Sport legt Lopez uit dat hij denkt dat het voor bepaalde coureurs goed is als iemand ze even hardhandig wakkerschud. Hij neemt Petrov, die in 2010 en 2011 voor zijn team reed, daarbij als voorbeeld: “Qua snelheid hadden we wel het idee dat hij nog beter kon worden, maar we hadden soms de indruk dat er wat aan zijn instelling schortte en hij op dat vlak niet wilde groeien.”

 

“Het leek wel of hij dacht dat alles wel goed zou komen zolang zijn sponsoren keurig alle rekeningen betaalden, maar zo werkt het natuurlijk niet in de Formule 1.”

 

“In deze sport moet je altijd keihard werken en alles geven”, stelt Lopez, die denkt Petrov, die inmiddels onderdak heeft gevonden bij Caterham, op de lange termijn een dienst te hebben bewezen door hem de wacht aan te hebben gezegd: “Hij had deze wake-up call nodig en zal er een betere coureur door worden.”

 

Volgens Lopez heeft eezelfde gang van zaken ervoor gezorgd dat Grosjean, die in 2009 een zevental races als invaller voor Renault reed, de laatste jaren zodanig gegroeid is dat hij nu rijp is voor een comeback. “Romain zat in 2009 in eenzelfde situatie als Vitaly afgelopen jaar. Hij dacht dat alles wel los zou lopen en hem zou komen aanwaaien.”

 

Niets bleek echter minder waar, want in 2010 zat Grosjean zonder Formule 1-stoeltje en moest hij zijn heil zoeken in andere raceklassen. Lopez benadrukt echter dat hij en de zijnen de Fransman nooit uit het oog verloren zijn: “We hebben hem goed in de gaten gehouden en zagen dat hij een tweede kans verdiende.”

 

“Daarom hebben we hem vorig jaar ook bij DAMS ondergebracht in de GP2. Dat was weliswaar geen topteam, maar wel een aardige renstal. Romain moest daar echt vechten voor zijn kans en het stond vast dat hij absoluut de titel moest winnen als hij terugkeer in de Formule 1 wilde bewerkstelligen.”

 

Zo gezegd, zo gedaan. Grosjean pakte de kroon in de GP2 en mag volgend jaar voor Lotus rijden, maar Lopez beklemtoont dat de herintreder er ondanks dit kampioenschap nog niet is: “Hoe lang hij voor ons kan rijden, is afhankelijk van zijn prestaties.”

 

Tot slot kaart Lopez nog aan dat ook Senna, die in 2011 als vervanger van Nick Heidfeld enige Grands Prix voor Lotus reed, wat kan leren van het feit dat hij geen contractverlenging van Lotus heeft gekregen. “Hij liep tijdens de Grote Prijs van India zeer tevreden rond, terwijl hij zich als veertiende gekwalificeerd had. Ik vind echt dat dat niet kan en van een matige instelling getuigt, want op zo’n moment moet je je afvragen wat er mis gegaan is en waarom je slechts veertiende staat, in plaats van dat je lachend rondloopt.”