André Lotterer hoefde niet lang na te denken over het aanbod van Caterham om een race voor het team te rijden. Wel moest hij eerst toestemming krijgen van zijn andere werkgevers Audi en TOM’s. Tot zijn opluchting wilden zij zijn F1-debuut niet in de weg staan.

“Niet iedereen krijgt zo’n kans”, vertelt Lotterer. “Het is een grote uitdaging en het vergt enige moed om zo middenin een seizoen in te stappen, maar ik ga er voor. In de Super Formula rij ik nog altijd in snelle formulewagens, dus wat betreft is het geen grote overstap.”

Lotterer testte al eens voor Jaguar. “Maar dat is meer dan tien jaar geleden”, erkent de 32-jarige Duitser. “De sport is in die tijd flink veranderd. Maar ik heb me zelf ook ontwikkeld. Ik heb veel ervaring opgedaan in andere raceklasses en ben blij dat ik deze geweldige kans heb gekregen.”

Volgens Lotterer moet er niet te veel van hem worden verwacht. “Ik moet in korte tijd heel veel leren”, zegt hij. “In de Formule 1 draait het grotendeels om de auto en ik wil geen kwaad spreken over het team, maar het is geen winnende bolide. We hebben echter een update en hopelijk kan ik met mijn ervaring een waardevolle bijdrage leveren.”

“Ik heb niets te verliezen”, vervolgt Lotterer. “Ik heb een gedegen carrière opgebouwd in Le Mans met Audi en parallel in Japan, en mijn overwinningen in die klasses geven me genoeg vertrouwen om deze gok te wagen.”