André Lotterers eerste kwalificatie in de Formule 1 was een ware vuurdoop, op een verregend Spa, maar de Duitser doorstond de test met succes en versloeg zijn Caterham-teamgenoot Marcus Ericsson.

Beide Caterham-rijders vonden hun Waterloo in Q1, met Lotterer uiteindelijk op P21 en Ericsson als 22e en laatste. Lotterer stond overigens lange tijd ruim achter op Ericsson, maar wist in de slotminuten van de eerste heat een rapper rondje te produceren.

“Dat is nog eens een manier om een Formule 1-auto te leren kennen!”, lacht Lotterer na afloop. “Het was mijn eerste keer in de regen in de Caterham dus ik moest alles al doende leren. Bepaald niet makkelijk, dus ik ben blij dat ik de auto heel heb teruggebracht, niet al te veel foutjes heb gemaakt en aan het eind van de rit ook nog twee redelijke rondjes heb neergezet.”

“De grootste uitdaging die ik dit weekend heb, is om me telkens in korte tijd alles meester te maken. Ik heb nu echter onder droge en natte omstandigheden gereden en ook wat de bediening en het besturen van de auto betreft in rap tempo veel opgestoken, dus ik heb het gevoel dat ik er inmiddels klaar voor ben en morgen een goede race kan rijden.”

“Ik hoop daarbij wel dat de omstandigheden niet al te tricky zijn, want mijn grootste zorg is dat ik anders tijdens het racen nog moet zien te achterhalen waar de limiet ligt, maar ik heb er in ieder geval heel veel zin in”, aldus de 32-jarige Duitse debutant.

Ericsson
Dat Ericsson ondanks dat hij al het hele seizoen voor Caterham rijdt met bijna een seconde verschil werd afgetroefd door zijn gelegenheidsteamgenoot, verklaart de Zweed als volgt: “Ik reed telkens net op het verkeerde moment op het verkeerde deel van de baan, waardoor ik geen één rondje zonder verkeer had. Erg teleurstellend, want met vrij baan had ik een veel betere tijd kunnen rijden.”

Vooruitblikkend op de race laat Ericsson weten dat het hem niet kan schelen wat voor weer het wordt. “Want het wordt sowieso een lastige wedstrijd voor ons, al blijft het zaak het zo goed mogelijk te doen en de kansen te pakken die zich aandienen.”