André Lotterer vervangt Kamui Kobayashi bij Caterham voor de Grand Prix van België. De 32-jarige Duitser maakt komend weekend daarmee zijn Formule 1-debuut.

Lotterer, in een grijs verleden testcoureur bij Jaguar, is de laatste jaren actief in het World Endurance Championship als fabriekscoureur voor Audi – waarmee hij eerder dit jaar de 24 Uur van Le Mans won – en rijdt daarnaast in de Japanse Super Formula.

Caterham geeft hem nu echter de kans zijn Formule 1-debuut te maken, tijdens het raceweekend in Spa. Lotterer vervangt Kobayashi bij de renstal uit Leafield, al blijft laatstgenoemde volgens het persbericht wel ‘deel uitmaken van het team’.

Het team van Caterham benadrukt dat de deal met Lotterer ‘voor deze ronde van het kampioenschap is’ en het ervoor heeft gekozen Lotterer in te zetten omdat het weer een belangrijke rol kan spelen in Spa en Lotterer ‘één van de meest ervaren coureurs is qua rijden onder wisselvallige omstandigheden’,  terwijl het verder hoopt te profiteren van zijn ervaring bij het doorontwikkelen van de auto.

Lotterer is uiteraard in de wolken met de deal: “Ik ben Caterham erg dankbaar voor deze mogelijkheid en kan niet wachten om voor ze aan de slag te gaan. Het wordt belangrijk zoveel mogelijk te rijden, zodat ik aan de auto kan wennen en de voor Spa geprepareerde updates helpen evalueren, maar ik ben klaar voor de uitdaging.”

Dat zijn debuut plaatsvindt op Spa, maakt het voor Lotterer extra bijzonder. “Het is dichtbij waar ik ben opgegroeid en het is één van mijn favoriete circuits, dus dat zal komend weekend nog meer memorabel maken”, aldus de coureur van wie het dus nog niet duidelijk is of zijn optreden een vervolg krijgt, of dat Kobayashi inderdaad terugkeert. Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport is de deelname van Lotterer overigens mede mogelijk gemaakt door energiedrankfabrikant Hype, maar daar rept Caterham met geen woord over.

Ericsson
Terwijl Kobayashi het weekend uitzit, rijdt zijn vaste teamgenoot Marcus Ericsson wel gewoon in Spa. “Dit is één van de races waar ik het meest naar vooruit heb gekeken, want ik hou van dit circuit, ik heb het er in de GP2 goed gedaan en we komen hier met een auto die van veel updates is voorzien. Dat moet vooruitgang opleveren, al moeten we natuurlijk wel aan de bak om er het meeste uit te halen.”