Na een sterke comeback van Kimi Räikkönen vond Lotus zichzelf terug op de vierde plek in de constructeursstrijd. Maar in 2013 wil Lotus-baas Gerard Lopez bij de beste drie horen, zegt hij tegen Gazzetta dello Sport.

“De kwaliteit van de coureurs, de snelheid van Grosjean, de goede ontwikkeling en de bevestiging dat we voor het tweede jaar een goede auto bouwden, bevestigen dat we goed bezig zijn”, aldus Lopez. “Als we deze vier dingen nog verder kunnen verbeteren, zullen we honderd procent zijn. Top drie is ons doel. Aan het begin van 2012 wilden we vierde worden en daarom mikken we nu hoger.”

Lotus eindigde in 2012 75 punten achter McLaren in de constructeurstitel met in totaal 305 WK-punten. Räikkönen was verantwoordelijk voor 207 punten, meer dan het dubbele van Grosjean. Lopez echter blijft volledig achter de contractverlenging van de Fransman staan. “Er waren coureurs die meer straffen hebben gekregen. Hij heeft laten zien erg snel te zijn en ik verwacht veel van hem komend seizoen”, aldus de Lotus-baas.

Ook over het aantrekken van Räikkönen vorig jaar moest Lopez zich regelmatig verdedigen. “Mensen zeiden me dat hij niet gemotiveerd zou zijn. Ik moest erom lachen, want ik wist dat hij dit ging presteren. Hij doet nu waar hij goed in is en buiten de races om is hij vrij. Ik wil coureurs, geen robots”, doelt Lopez op de (PR-)verplichtingen waar Räikkönen een hekel aan heeft.

De verwachting is dat reserve-coureur Jérôme d’Ambrosio ook in 2013 deze rol zal vervullen. Hoewel de Belg in het Belgische Sportmagazine aangeeft nog steeds op een racestoeltje te mikken, lijkt die hoop tevergeefs. De Belg testte onlangs nog een DTM-auto van Mercedes. Een combinatie met zijn reserverol bij Lotus is een mogelijkheid.