Na een dubbele puntenfinish in Canada – en daarvoor een met name sterke kwalificatie – zit Lotus er ook in Oostenrijk op de zeer snelle Red Bull Ring vooralsnog goed bij.

In de ochtenduren moesten de Lotus E23 en Mercedes-V6 die achterin ligt duidelijk nog even warmdraaien, want Pastor Maldonado bleef op P12 steken en testcoureur Jolyon Palmer kwam niet verder dan een veertiende tijd. In de middag ging het echter een stuk beter: Maldonado was vierde en vaste kracht Romain Grosjean – die zijn auto had teruggekregen van Palmer – zevende.

“Het was een positieve dag, best wel rechtdoorzee eigenlijk”, vertelt Maldonado. “Er deden zich geen problemen voor en we hebben ons testprogramma helemaal kunnen afwerken. Ik denk bovendien dat er nog wel wat meer tijd in de auto zit, dus ik verwacht een goede kwalificatie en race. Het is daarnaast ook gewoon leuk met de E23 op dit circuit te rijden, dus ik heb er zin in”, besluit de enthousiaste Venezolaan.

Grosjean vindt het niet fijn om ochtendtrainingen uit te zitten, en hinkt naar eigen zeggen ook nog een beetje achter Maldonado aan. “Want hoewel de auto op zich goed aanvoelde, hebben we nog wel duidelijk wat werk te doen en is het nog een beetje zoeken naar balans. Pastor heeft daarbij ook laten zien dat het sneller kan, dus we moeten er aan mijn kant van de garage nog wat meer uit zien te halen”, weet de Fransman.

Voor testrijder Palmer was het de vierde keer dit seizoen dat hij de eerste vrije training voor zijn rekening mocht nemen. De Engelsman is ‘over het algemeen tevreden’, zegt hij: “Het was een goede sessie. Zonder grote problemen ook, al moest ik wel iets eerder stoppen vanwege flat spots op de voorbanden.”