Heikki Kovalainen vervangt Kimi Räikkönen bij Lotus voor de laatste twee races van het seizoen. Räikkönen heeft zich onder het mom van een rugblessure afgemeld voor het seizoensslot. Kovalainen heeft toestemming gekregen van Caterham om in te vallen.

Lotus geeft de voorkeur aan de ervaren Kovalainen, die 109 races reed voor Renault, McLaren en Caterham, boven reserverijder Davide Valsecchi, die weliswaar het hele jaar al meedraait bij het team, maar nog geen Grand Prix-ervaring heeft. 

“Het was een moeilijke beslissing”, zegt teambaas Eric Boullier. “Valsecchi is een getalenteerde coureur die veel in huis heeft, maar de kans deed zich voor om een ervaren rot aan te trekken. Hoewel we vertrouwen hebben in de capaciteiten van Davide, zijn we betrokken in een felle strijd om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap en in dat kader gaf de ervaring van Heikki de doorslag.” 

Kovalainen was dit jaar nog betrokken bij Caterham als reservecoureur en reed enkele vrije trainingen. Caterham wilde Kovalainens kans om bij Lotus in te stappen echter niet in de weg staan en heeft hem vrijgegeven. 

“Dit is een geweldige kans voor mij”, zegt Kovalainen. “Ik wil Caterham graag bedanken dat ze me de gelegenheid geven daarvan gebruik te maken. Het is een uitdaging om zo laat in het seizoen nog in een onbekende auto te stappen, maar ik ken het team uit mijn Renault-tijd en heb er alle vertrouwen in. We hebben gezien dat de E21 een auto is waarmee races kunnen worden gewonnen, dus ik ga er vol voor.”