Lotus-coureurs Romain Grosjean en Pastor Maldonado zijn dit jaar al zo vaak bij problemen in de eerste ronde betrokken geweest dat adjunct-teambaas Federico Gastaldi het duo oproept het wat voorzichtiger aan te pakken.

In Australië, Engeland en Italië waren Grosjean en Maldonado binnen of na één ronde al klaar, waarbij alleen de vroege uitvalbeurt van Grosjean in Australië aan technische pech te wijten was: in de andere gevallen was het contact in de eerste bocht(en) dat einde verhaal betekende voor het duo.

Maldonado schakelde zichzelf verder ook in België al in de tweede ronde uit, terwijl er nog meer voorbeelden te noemen zijn van hoe de Lotus-rijders bij het begin van races in de problemen zijn gekomen. Wat adjunct-teambaas Federico Gastaldi betreft, moeten ze dus wat voorzichtiger worden.

Gevraagd door Autosport of hij vindt dat het tweetal anders te werk moet gaan bij de start, antwoordt hij namelijk met een overduidelijk ‘ja, absoluut’. “Je kunt het coureurs niet kwalijk nemen dat ze bij de start naar voren willen komen, maar die vroege uitvalbeurten zijn uiteraard een verbeterpunt.”

“Ik denk dat wij moeten overwegen om, zeker in de eerste bocht, wat voorzichtiger te zijn”, oppert Gastaldi. “We zullen de koppen dan ook bij elkaar steken en met de coureurs en het technische team in gesprek gaan over hoe we de start beter kunnen aanpakken”, verklaart de Lotus-topman.

Volgens Gastaldi gaan er namelijk te veel punten verloren door incidenten en dat vindt hij zonde, want Lotus beschikt volgens hem over een goede auto en heeft in Grosjean en Maldonado twee coureurs die er echt wel iets mee kunnen, meent hij.

Na twaalf races staat Lotus zesde in het WK, met 50 punten. Vóór de race in Italië stond Lotus nog vijfde, maar mede door de dubbele uitvalbeurt van Lotus scoorde rivaal Force India goed op Monza, waardoor het nu met 63 punten op P5 staat.