James Allison, de technisch directeur van Lotus, heeft verklaard dat het team langer door zal gaan met het doorontwikkelen van haar bolide dan in voorgaande jaren.

In gesprek met Sky Sports doet Allison uit de doeken dat die beslissing al voor het seizoen genomen is en dus niet puur gebaseerd is op hoe goed het momenteel gaat in de beide kampioenschappen, waarin Lotus derde staat bij de constructeurs en Kimi Räikkönen de vijfde plaats in neemt bij de coureurs.

“Één van de fouten die dit team de laatste paar seizoenen heeft gemaakt, is dat we er te vroeg mee waren om de aandacht van het huidige naar het volgende seizoen te verleggen wat betreft het (door)ontwikkelen van de auto’s”, stelt Allison.

“We hielden ons vroeger tijdens een lopend seizoen daardoor te zeer bezig met de auto van het jaar erna, maar we hebben voor aanvang van dit seizoen bewust een plan uitgezet om langer door te gaan met het doorontwikkelen van de huidige bolide.”

Deze van tevoren uitgedachte strategie moet ervoor zorgen dat Lotus competitief blijft in de tweede helft van het jaar, hetgeen zeker met oog op het coureurskampioenschap goed van pas zal komen, aangezien Räikkönen volgens Allison een titelkandidaat is: “Ik zie niet in waarom niet”, stelt hij. “Kimi staat namelijk niet ver achter in het kampioenschap en er zijn namelijk nog erg veel races te verrijden en punten te behalen dit jaar.”

Teambaas Eric Boullier is in gesprek met ESPNF1 wat meer terughoudend wat de titelkansen van Räikkönen betreft – ‘want ik wil voorkomen dat we op te grote voet gaan leven’ – maar ook hij benadrukt dat Lotus na de zomerstop vol gas zal doorwerken om haar auto verder te ontwikkelen: “We gaan niet op onze lauweren rusten. We blijven pushen en met doorontwikkelingen komen, zodat we verder kunnen gaan met wat ook in de eerste helft elke race weer ons doel was: ons goed kwalificeren en dan in de race vechten om de overwinning.”