Het team van Lotus gaat in Abu Dhabi met coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean spreken over de bijna-botsing die het tweetal in India had.

In ronde 56 van de Grand Prix van India kwam het bijna tot een botsing tussen de op totaal versleten banden rijdende Räikkönen en zijn sneller onderweg zijnde teamgenoot Grosjean, die haast moest maken omdat Ferrari-rijder Felipe Massa vlak achter hem zat.

Grosjean had een inhaalpoging gewaagd in bocht vier, maar Räikkönen gaf de positie niet prijs, waardoor de Fransman moest uitwijken en buiten de witte circuitlijnen om voorbij ging aan de Fin. Aangezien dat niet is toegestaan, moest hij de positie echter weer teruggeven, terwijl Massa steeds dichterbij kwam.

Grosjean mopperde daarna over de boordradio richting zijn team, dat daarop – al waren daarvoor wellicht ook al instructies gegeven – tegen Räikkönen zei dat hij ‘aan de fucking kant’ moest gaan.

Räikkönen, zelf vaak ook zeer uitgesproken over de radio, foeterde terug dat Lotus ‘niet fucking moet schreeuwen’ over de radio op het moment dat hij bezig is een bocht in te remmen. Hij voegde daar verder nog aan toe dat er geen ruimte was om aan de kant te gaan in de bocht waarin Grosjean het probeerde en liet zijn teamgenoot – en in diens kielzog, Massa – er daarna bij start/finish langs.

Gesprek
De coureurs stelden zich na afloop van de race in de persverklaring van het team netjes op, maar Räikkönen had daarvoor al aan Auto, Motor und Sport laten weten ‘op dezelfde manier met elke coureur te strijden, dus ook mijn teamgenoot’.

Grosjean had op zijn beurt tegenover Sky Sports F1 al aangegeven ‘geen idee’ te hebben waar Räikkönen mee bezig was en dat het voorval tot een dubbele uitvalbeurt had kunnen leiden.

Teambaas Eric Boullier en trackside operations director Alan Permane, de man van de radioboodschap, maakten duidelijk niet happy te zijn met Räikkönens actie. “Ik ben teleurgesteld met wat Kimi heeft gedaan, want in zijn situatie had vechten geen zin”, zei Permane tegen Sky Sports. “We gaan het hier dus zeker nog over hebben.”

Boullier noemde het incident in gesprek met Autosport in de kern ‘een misverstand’, maar maakte daarbij wel duidelijk dat hij eigenlijk had verwacht dat ‘Kimi het Romain niet zo moeilijk zou maken’.

“We verlangen het uiterste van onze coureurs en ze mogen vrijuit met elkaar vechten, maar het teambelang moet wel altijd voorop staan. Ik weet dat Kimi een vechter is, maar in deze situatie – op banden die hem twee seconden per ronde trager maakten dan Romain – had hij er niet zo’n drama van moeten maken. Ik ga er in Abu Dhabi met ze over spreken”, aldus Boullier.