Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar nadat haar beide coureurs zich in de eerste kwalificatie van 2015 bij de eerste tien wisten te scharen, lijkt de lente wel alvast aangebroken bij Lotus.

In heel 2014 wist er maar twee keer een Lotus-coureur door te dringen tot Q3, een aantal dat nu dus gelijk in het eerste raceweekend al geëvenaard is, want Romain Grosjean en Pastor Maldonado hebben zich als negende en tiende gekwalificeerd voor de seizoensopener in het Australische Melbourne.

“Het voelde ontzettend fijn om weer eens aan Q3 mee te doen”, vertelt Grosjean, die zoals dat dan hoort ‘vooral blij is voor de jongens’ op de fabriek en in de garage: “Want zij hebben de afgelopen twaalf maanden ontzettend hard gewerkt”, zegt de coureur voor wiens team 2014 een rampjaar was.

Wat zijn kwalificatie betreft, moet de Fransman toegeven dat hij wellicht een iets beter rondje had kunnen rijden. “Er zat nog een tiende of twee extra in, waarmee ik zevende had kunnen staan, maar over het algemeen kunnen we toch tevreden zijn en ik ben nu erg benieuwd naar de race van zondag.”

Maldonado denkt op zijn beurt dat bij de top tien finishen ‘een goed resultaat’ is voor Lotus, al meent ook hij dat het eindresultaat wellicht iets beter had kunnen zijn: “Want in Q3 leken we wat snelheid te hebben ingeleverd.”

Ondanks dat kijkt ook de Venezolaan met vertrouwen uit naar de race op Albert Park: “Het ziet er veelbelovend uit. We staan er veel beter voor dan vorig jaar, dus met een beetje geluk kunnen we er een mooie wedstrijd van maken.”