Op vrijdag draait het bij de meeste teams niet om rondetijden, maar het kwakkelende Lotus heeft de tijdenlijst nauwlettend in de gaten gehouden en put daar vertrouwen uit. Dat Pastor Maldonado crashte, kan daar niets aan veranderen.

Erg geweldig loopt het dit jaar nog niet bij Lotus, maar het team is naar China afgereisd met de hoop een stap(je) vooruit te zetten en coureurs Pastor Maldonado en Romain Grosjean durven na afloop van de eerste trainingen wel voorzichtig te concluderen dat dit is gelukt.

“We staan weer eens wat hoger op de tijdenlijst en dat is ook precies wat we graag wilden”, vertelt Grosjean, die op het Shanghai International Circuit achtereenvolgend een twaalfde en een negende tijd op de klokken wist te krijgen.

“Het is natuurlijk allemaal nog niet perfect en niemand binnen het team gelooft in wonderen, maar het lijkt erop dat ons werk zich begint uit te betalen en dat de auto beter is dan voorheen”, constateert de Fransman, die denkt dat Lotus tevreden mag zijn.

Maldonado
Teamgenoot Pastor Maldonado is ook gelukkig met het team, maar niet met zichzelf. De Venezolaan crashte in VT2 namelijk bij het inkomen van de pits, wat er eerlijk gezegd nogal knullig uitzag.

“Ik ging in de fout”, geeft Maldonado nu ruiterlijk toe, nadat hij tijdens de training zelf al zijn excuses had gemaakt aan het team, dat overigens erg zakelijk reageerde op zijn ‘ik ben gecrasht’ boordradio-oproep, met niet meer dan een kalm: ‘O.’

Los van zijn crash toont ook Maldonado zich echter happy met de rest van de dag. “Het is duidelijk dat de auto en de motor een stuk beter zijn”, zegt hij. “Hoeveel beter weet ik niet precies, maar het geeft absoluut vertrouwen. Vooral dat de auto beter te besturen is en eigenlijk alles beter functioneert, is erg fijn”, aldus de coureur die het door zijn crash met P18 in VT2 moest doen.